Hopeloos verliefd op Frankrijk


Hopeloos verliefdKorte verhalen over Frankrijk

In 2006 verhuisde Rosemarijn Milo naar Frankrijk om daar te gaan wonen met haar partner Yves. Ze strijkt neer in de omgeving van Metz en haar verhalen geven duidelijk twee periodes aan: de tijd in de Dominance (2007-2009) en de Praillon (2009 tot heden). In totaal 83 korte verhalen laat de auteur ons een deel van Frankrijk zien waarover we in andere literatuur niets terugvinden.

Hopeloos verliefd op Frankrijk geeft een heel brede kijk op het leven in Frankrijk. Rosemarijn Milo laat een breed spectrum zien van persoonlijke belevenissen tot culturele informatie en niet te vergeten de Franse politiek. Maar ook de omgeving van Metz, de medische zorg en allerlei andere Franse gewoontes worden door haar op een originele, sceptische en humorvolle manier beschreven. Regelmatig glijdt er een glimlach over je gezicht, maar je raakt ook onder de indruk van haar messcherpe kijk op het Franse leven en de Fransen zelf. De subtiele manier waarop ze verschillende ‘affaires’ van bekende Fransen beschrijft, is kostelijk. Maar ook haar persoonlijke verhalen over de kleinkinderen en haar partner Yves maken indruk. De Franse taalgrapjes, die ze goed uitlegt voor ons achterblijvende Nederlanders, zijn goed gevonden.

Rosemarijn Milo is vooral bekend van het eerdere drieluik over haar familie. Deze verzamelbundel is een totaal nieuw genre. Zelf noemt ze de verhalen ‘Berichten’, omdat ze hiermee haar achterblijvers in Nederland wil informeren over haar ervaringen in het Franse land. Op een originele manier brengt ze ons op de hoogte van haar belevenissen. Zoals we in haar eerdere boeken al verwend waren met een prettige en toegankelijke stijl, in Hopeloos verliefd op Frankrijk worden we hierop zeker weer getrakteerd. De verhalen lezen vlot, de sfeer is soms cynisch, maar ook soms ronduit hilarisch. De beschrijvingen van de gebouwen in Metz zijn zo beeldend dat je jezelf er zo rond ziet wandelen.

Hopeloos verliefd op Frankrijk is een bundel met columns over Frankrijk, die zeer de moeite waard is om te lezen. Iedereen die Frankrijk kent, zal er stukken uit herkennen en voor degenen die nog weinig weten over Frankrijk en zijn inwoners, is dit boek een heerlijke kennismaking. Ondanks dat de auteur niet overal even positief is in haar beschrijvingen, haar liefde voor Frankrijk is tussen de regels door duidelijk aanwezig. En al lezend word je als lezer ook verliefd op het Frankrijk van Rosemarijn Milo.

Vector

★★★★
Hopeloos verliefdTitel: Hopeloos verliefd op Frankrijk | Auteur: Rosemarijn Milo | Uitgeverij Grenzenloos | Categorie: verhalenbundel, columns | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 266 pagina’s | ISBN13: 9789461853189 | Verkrijgbaar sinds: maart 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 04-05-2022 | Prijs: €17,50, e-book € 9,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.