Moeder, dochter, minnares


Recensie Moeder, dochter, minnares door Sheila Vermeulen:
Uit het leven gegrepen.

In Moeder, dochter, minnares neemt Heleen van Royen haar lezers, door middel van korte verhalen, mee in haar leven. In elk hoofdstuk volg je de auteur in haar relatie tot iets of iemand. Daarin is ze uiteraard steeds dezelfde persoon, maar wel met wat kleine nuanceverschillen. De aard van de relatie heeft tenslotte invloed op hoe je met een situatie of een ander omgaat.

Dochter
Nooit meer naar huis
“Ik kan mijn tranen amper bedwingen. De mantelzorgwoning staat er pas een paar maanden. Mijn moeder zou haar laatste jaren bij mij in de tuin slijten.”

Moeder
Het zal je moeder maar zijn
“Onze beroepen liggen mijlenver uit elkaar: ik werk bij een bank en mijn moeder heeft net een sexdagboek geschreven.”

Minnares
Jip en Janneke nemen xtc
“Ik ga naast het bed staan. En dan gebeurt er iets krankzinnigs. Iets dat ik nog nooit eerder heb gevoeld en waarschijnlijk ook nooit meer zal voelen …..”

Vrouw
“Thuis is waar de mensen wonen van wie je houdt, daar kan geen paradijs tegenop.” – Heleen van Royen

Moeder, dochter, minnares doorloopt een heel scala aan belevenissen en emoties. Vaak grappig, direct en ongefilterd, soms aangrijpend en kwetsbaar, maar boven alles maakt het een eerlijke indruk. De verhalen zijn soms herkenbaar en soms ver van je bed, maar het leuke daaraan is, dat dat voor iedere lezer voor iets anders kan gelden.

Heleen van Royen beschrijft de gebeurtenissen uit haar leven met open vizier. Het hoofdstuk over haar moeder is ontzettend mooi en ontroerend en in de stukjes bij het hoofdstuk Schrijver kun je wellicht soms wat kleine onzekerheden proeven. Maar door het boek heen zie je vooral een sterke vrouw die openhartig over de mooie, leuke en moeilijke dingen uit haar leven vertelt.

Voor mij was dit de eerste keer dat ik iets van Heleen van Royen las. Niet bewust, het was er gewoon nog niet van gekomen. Dat ik dit boek wel opgepakt heb, kwam voor een deel door de omschrijving, maar vooral door de cover, die ik echt prachtig vind. Door de manier waarop de verhalen geschreven zijn, en het gemak waarmee je ze leest, zal dit waarschijnlijk niet de laatste keer zijn dat ik een boek van deze auteur zal oppakken.

Moeder, dochter, minnares is een aanrader voor iedereen die het leuk vindt om eens ‘over de schouder te kijken’ bij iemand die stukjes uit haar leven, met humor en een prettige directheid, op papier heeft gezet.

★★★★
Titel: Moeder, dochter, minnares | Auteur: Heleen van Royen | Uitgeverij: The House of Books | Categorie: verhalenbundels | Verkrijgbaar als paperback, luisterboek en e-book | 240 pagina’s | ISBN13: 9789044360615 | Verkrijgbaar sinds: 19-11-2020 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 26-01-2021 | Prijs: €22,99, luisterboek €12,99 en e-book €9,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.