Muur van Glas


Recensie Muur van glas door Antoinette van Steeg:
Fascinerende verhalenbundel met herkenbare en fijnzinnig getekende personages.

Marijke werkte voor haar pensioen als docente in Nederland en Mozambique. Nu is ze actief als taalcoach, verricht ze vrijwilligerswerk en schrijft ze verder aan haar boeken. Haar ervaringen in Mozambique heeft ze verwerkt in een verhalenbundel Kikkerhart en in een narratieve autobiografie Moisés kind van Mozambique. Muur van glas is voor mij de eerste kennismaking met Marijke Teeuw.

In deze verhalenbundel komen in totaal 16 verhalen aan bod die verhalen uit de maatschappij aan de lezer tonen. Het zijn mensen die net wat buiten de maatschappij vallen. Teeuw weet de meeste verhalen op een krachtige wijze met de lezer te delen.

Na het lezen van de verhalen besefte ik pas hoe mooi de cover is gekozen en hoe goed deze past bij de verhalen. De cover oogt in eerste instantie saai met een persoon gezien vanaf de rug en de witte en blauwe kleuren, maar niks is minder waar. Ook de titel vind ik prachtig passen bij de verhalen.

Een glas is doorzichtig en als er licht door valt, geeft dit een andere lichtval. Dit geldt ook voor de personages. Daarnaast is glas tevens een scheiding als het tussen de mensen in staat. Ze lijken op het eerste oog doodgewone burgers, maar al snel blijkt dat ze óf wat hebben meegemaakt en zijn vastgelopen, psychisch in de knoop zitten óf verdriet kennen.

De verhalen zijn heel divers en verdienen het om apart gelezen te worden. Muur van glas is zo’n verhalenbundel die steeds per verhaal gelezen moet worden om het verhaal tot je door te laten dringen. Niet alle verhalen ogen even schrijnend, maar de personages krijgen allemaal een gezicht met hun problematiek.

Na het lezen van Muur van glas drong het pas tot mij door hoe bijzonder deze verhalenbundel is. Het geeft de mensen die in de maatschappij als anders worden bestempeld, een gezicht. Vaak weten we niet wat er achter de voordeur plaatsvindt. Thema’s zoals alcoholverslaving, autisme, dementie en overlijden. Maar ook huiselijk geweld en als kind je niet welkom voelen in een gezin komen aan bod.

Muur van glas is een verhalenbundel die op middelbare scholen een prima aanvulling zou kunnen zijn op de lesstof. Het toont verschillende soorten problematiek die meer aandacht zou mogen hebben in de maatschappij. Teeuw weet de personages in een klein verhaal een gezicht te geven, waarbij ze zonder oordeel over hen vertelt.

Ik heb genoten van deze pakkende en bijzondere verhalenbundel. Deze is makkelijk geschreven en de verhalen kennen een fijne lengte. Het is een boek dat hopelijk meer aandacht in de media zal krijgen, omdat het een huidige maatschappij toont die veel mensen niet zien, maar die wel aandacht nodig heeft.

★★★★★
Titel: Muur van glas | Leesfragment | Auteur: Marijke Teeuw | Uitgeverij Elikser | Categorie: verhalenbundels | Verkrijgbaar als paperback | 201 pagina’s | ISBN13: 9789463652346 | Verkrijgbaar sinds: 27-05-20 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 02-08-2020 | Prijs: € 18.95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.