Tijdecho


Recensie Tijdecho door Antoinette van Steeg:
Zodra je de verhalenbundel Tijdecho in je handen hebt, valt direct de cover op. De kleurspeling is prachtig, maar zorgt ook voor dubbelzicht door de optische illusie. Dit is het tweede boek dat de auteur op de markt brengt. In 2018 debuteerde hij met zijn roman De nacht van de blauwe eekhoorns. Voor De Jong auteur werd, heeft hij een tijd lang in de financiële sector gewerkt. In 2015 besloot hij zich volledig op het schrijven te richten.

In Tijdecho krijgt de lezer in totaal twaalf verhalen en een proloog voorgeschoteld. Zodra je de proloog hebt gelezen, weet je dat je een bijzondere verhalenbundel in handen hebt. Zoals in de titel terug te lezen is, gaat deze bundel over tijd in alle vormen. Zo gaan de verhalen bijvoorbeeld over het verleden en de toekomst, dromen en tijdsverspilling.

De vraag die de auteur in zijn verhalenbundel stelt, is of de mens invloed heeft op de gebeurtenissen in zijn leven en of de tijd hiermee te veranderen is. Hij verweeft deze vraag door de verschillende verhalen heen, waarbij de schrijfstijl geen ingewikkelde zinnen kent. Hierdoor is de bundel geschikt voor een breed publiek om te lezen.
Tijdecho is zo’n verhalenbundel die uitnodigt om de verhalen te herlezen. Ik had echt momenten dat ik nadacht over de tijd. Een aantal passages heb ik herlezen en die lijken dan ook op een andere wijze ervaren te worden. Dit maakt deze bundel voor mij interessant. Het spelen met de gedachten van de lezer.

Voor mij is dit het eerste boek dat ik lees van De Jong. Zijn prettige schrijfstijl, waarbij hij een heldere schrijfstijl hanteert, zorgt ervoor dat de verhalen vlot lezen. Net als met de meeste bundels kun je het beste de verhalen apart van elkaar lezen om ze te herinneren en te beleven. Opvallend aan zijn korte verhalen is dat hij niet een verhaal achtereen schrijft, maar dit opdeelt in kleinere hoofdstukken. Elk verhaal start met een ‘over de’ wat een kleine blik werpt op het verhaal dat daarna aan de lezer geschreven is.

Op de achterflap staat te lezen: Had ik maar…Dat zou ik nu anders doen…Zou het werkelijk iets uitmaken als je kennis had van de toekomst? Of is de tijdlijn onontkoombaar?
Dit geeft de inhoud van dit boek na het lezen zeker een juiste lading.

Tijdecho is een verhalenbundel die ik met plezier heb gelezen. Het laat je bij een aantal verhalen zeker nadenken over tijd. Het is een gegeven dat we allemaal kennen, maar nooit echt bij stilstaan. In deze bundel zorgt De Jong dat hierin wel verandering komt. Heel bijzonder om een verhalenbundel over tijd te schrijven die gewoon ook goed in elkaar zit. Ik geef het dan ook graag 4 sterren.
★★★★
Titel: Tijdecho | Leesfragment | Auteur: Leo A.A. de Jong| Uitgeverij Palmslag | Categorie: verhalenbundels | Verkrijgbaar als paperback | 163 pagina’s | ISBN13: 9789493059597| Verkrijgbaar sinds: 28-09-2020 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 21-11-2020 | Prijs: € 17.95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.