Van A tot Z, of toch bijna


Van A tot ZVermakelijke verhalen uit het leven van een schrijver

Lieven Vandekerckhove heeft als socioloog al meerdere boeken geschreven. Tussendoor schreef hij cursiefjes en korte verhalen, waarvan er in Van A tot Z, of toch bijna verscheidene staan opgetekend. De originele titel verraadt al dat ieder nieuw verhaal begint met de volgende letter van het alfabet. Zo staan er vierentwintig gedeeltes uit het leven van de auteur beschreven. Twee letters zijn niet gebruikt om er een verhaal mee te schrijven, namelijk de X en de Y, maar hierbij staan kostelijke illustraties van de hand van Jean Olf afgebeeld.

De vierentwintig verhalen worden voorafgegaan door een voorwoord van Rik Torfs. Hierin beschrijft hij kort wat we kunnen verwachten van deze bundel. En hoeveel er te genieten valt en daarmee zegt hij niets te veel. Van A tot Z, of toch bijna is een boek dat je achter elkaar uit kunt lezen, maar er zeker vaker bij kunt pakken om een bepaald verhaal nog eens op je te laten inwerken. De auteur vertelt over verschillende episodes in zijn leven (zeker niet in chronologische volgorde) in verschillende landen en tijden. We leren hem steeds beter kennen en ook dat zorgt ervoor dat we doorlezen om te weten te komen wat hij allemaal doorgemaakt heeft.

De schrijfstijl van Lieven Vandekerckhove is heel prettig. Hij gebruikt de nodige humor en regelmatig zul je bij het lezen een glimlach op je gezicht voelen verschijnen. Maar er worden ook verdrietige momenten beschreven, die ons laten voelen dat de schrijver al het nodige heeft meegemaakt. Zijn levenservaring biedt ons hoop en uitzicht op een betere toekomst, maar laat ook de eindigheid van het leven niet onvermeld.

Van A tot Z, of toch bijna is een heerlijke verhalenbundel die uitnodigt tot vaker lezen om er telkens weer een nieuw detail uit op te merken. Een bundel die getuigt van levenservaring door de relativerende humor, maar ook de moeilijke gedeelten in een leven met mededogen verhaalt. Zonder expliciete verwijzing leren we de auteur kennen, waar zijn leven zich heeft afgespeeld en hoe hij de dingen ervaren heeft. Kortom, Van A tot Z, of toch bijna is een bundel om er even bij te pakken of achter elkaar uit te lezen. En dan volop te genieten van de zielenroerselen van Lieven Vandekerckhove.
Liverse

★★★★
Van A tot ZTitel: Van A tot Z, of toch bijna | Auteur: Lieven Vandekerckhove | Uitgeverij Liverse | Categorie: korte verhalen | Verkrijgbaar als hardcover | 122 pagina’s | ISBN13: 9789492519726 | Verkrijgbaar sinds: 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 07-06-2022  | Prijs: €15,00 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.