Diepere emoties beter begrijpen


Recensie Diepere emoties beter begrijpen door Hannie van Grol:
Inzichtkaarten voor emotioneel evenwicht, meer geluk en innerlijke rust

Deze prachtige kaartenset kwam voor het eerst op de markt in Engeland onder de titel Understand deep emotions. In 2017 kwam de set in Nederland uit na een vertaling van Anouk Holsters. De illustraties op de kaarten zijn van Stacey Siddons.

Andrea Harrn is psychotherapeut, intuïtief heler en expert in cognitieve gedragstherapie. In haar praktijk heeft ze zo ongeveer alle emoties voorbij zien komen en ze heeft er veel mensen mee geholpen. Bij iedere verbetering die optrad vroeg ze de cliënt wat hen geholpen had zich beter te voelen. De reden was dan dat mensen de kans kregen zich te uiten zonder oordeel en zonder advies. Dat heeft haar aangezet tot het maken van kaarten die helpen het proces van bewustwording te versterken en versnellen. Met behulp van de kaarten is het mogelijk gesprekken uit te lokken en alleen het feit al te kunnen praten over je gevoelens en je er bewust van te worden, helpt om emoties te herkennen en te erkennen bij jezelf. Gevoelens worden helderder in jezelf en dat heft de verwarring in jezelf op door expressie te kunnen geven aan wat er zich binnen in je afspeelt. En door uiting te geven aan je gevoel laat je los en dat geeft lucht.

De kaartenset met 35 verschillende emoties ziet er prachtig uit. Het doosje is grotendeels uitgevoerd in een warme oranje kleur, wat je meteen al een blij gevoel geeft. Ook staan er wat emoticons op afgebeeld. Op de achterkant zie je alvast een voorproefje van hoe de kaarten er uitzien en een stukje inleidende tekst. In het doosje vind je de 35 kaarten en een korte handleiding hoe met de kaartjes om te gaan. Tevens legt Andrea Harrn uit hoe ze ertoe gekomen is deze set samen te stellen.

Op de voorkant van de kaarten staat een grote emoticon afgebeeld die precies de uitdrukking is van de emotie die genoemd wordt. Iedere kaart heeft een eigen kleur, vaak passend bij het positieve of negatieve gevoel dat opgeroepen wordt. Heel treffend gedaan!
Op de achterkant staan vragen die je kunnen helpen meer duidelijkheid te vinden bij de gevoelens die opgeroepen worden. Het is de bedoeling de vragen te beantwoorden. Dit kan individueel of met een of meerdere personen erbij gebeuren. Daarna staat er een affirmatie die je dan uit kunt spreken om datgene wat duidelijk is geworden een plekje te geven in jezelf. Dat kun je nog versterken door de affirmatie meerdere malen daags op te zeggen. En natuurlijk staat het iedereen vrij om de volgorde om te draaien.

Deze kaartjes bieden een grote steun om je emoties beter te leren begrijpen. Dat zorgt voor positieve groei, want hoe beter je jezelf begrijpt, hoe zelfbewuster je wordt. En op deze manier werken de kaarten transformationeel op alle levensgebieden. Je kunt individueel een kaart uitzoeken, maar je kunt er ook in groepsverband mee werken. Maar altijd met de bedoeling erdoor te groeien, door emoties die vaak verstopt liggen in iedereen, bewust te maken en te laten zorgen voor zelfbewustzijn en zelfacceptatie.
Een grote steun voor iedereen die aan de slag wil met groei en bewustwording.

Een bijzondere kaart die er voor mij uitspringt, is de volgende: Gezegend! De affirmatie die op de achterkant staat, is:

Vandaag is een goede dag om tevreden te zijn met wat ik heb. Ik ben echt gezegend.

★★★★★
Titel: Diepere emoties beter begrijpen | Auteur: Andrea Harm | Uitgeverij: Deltas | Categorie: Lifestyle | Uitvoering: kartonnenverpakking met inzichtkaarten | 70 pagina’s | ISBN13: 9789044749458 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2017 |Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 30-01-2019 | Prijs: € 20,95 | Bestellen