Het elfenspel


Recensie Het elfenspel door Sandra Hutchison:
Orakel uit het magische rijk

Tijdens diverse oefenavonden met vrienden test – de bedenker van Het elfenspel – Jan-Pieter Schreur regelmatig oefeningen en meditaties die hij dan vervolgens in kan zetten bij de workshops die hij geeft. Tijdens deze oefenavonden begonnen ze als groep steeds vaker systeemopstellingen te doen. Zo ontstond al snel het idee om dit te combineren met een soort spel. Toen dit daadwerkelijk vorm begon te krijgen, werd illustrator Willeke de Wit benaderd om de kaarten voor het spel te schilderen. Het resultaat is een mooie verzameling van prachtige mystieke kaarten (eigenlijk stuk voor stuk spirituele schilderijtjes) geworden.

De kaarten staan vol natuurwezens en elementen, waaronder een strijdlustige (in de goede zin van het woord ) Krijger, een jeugdige Koning en een glibberige groene Trol. Ze komen door de bezieling die Willeke in de kaarten lijkt te hebben gelegd, als het ware tot leven. Nadat ook de teksten af waren, was het spel klaar om de wereld in te gaan. Aan sommige kaarten heeft Willeke maar liefst een jaar gewerkt. Bijvoorbeeld aan de kaart van de Heks. Een kaart met veel details, die een lieflijke uitstraling heeft gekregen. De kaarten stralen in mijn beleving allemaal wel een liefdevolle energie uit. Bij de eerste kennismaking, tijdens het openen van de verpakking en het bekijken van de kaarten kwamen er direct een hoop emoties naar boven.
De kaarten maken blijkbaar nogal wat los. Twee kaarten sprongen er voor mij direct uit op dit moment, waaronder de eerder genoemde Krijger en de rollenkaart Lucht. De beide teksten op de kaarten zijn dan ook zeker wel op mij van toepassing. Naast de korte tekst op de kaarten kun je in het bijgeleverde boekje een heldere uitleg over elke kaart vinden. Zo wordt al snel duidelijk wat de kaart je wil vertellen.

Het krachtige spel bestaat in totaal uit 65 rijk geïllustreerde kaarten, waarvan 28 rollenkaarten, 21 krachtkaarten, 2 bonuskaarten en 14 actiekaarten. De rollenkaarten zijn gebaseerd op de vier hoofdelementen: aarde, lucht, water en vuur. Zij zijn als het ware de dragers van het orakel en de hoofdrolspelers tijdens opstellingen. De krachtkaarten zijn gebaseerd op de elementen hout, metaal en ether. Zij kunnen helpen om situaties te verhelderen of te bekrachtigen. De bonuskaarten: Groot Mysterie en Grote Geest zijn de meest pure kaarten.

Foto: Sandra Hutchison

Je kunt op diverse manieren aan de slag gaan met Het elfenspel. Ze zijn zowel als groep te gebruiken als individueel. Zo kun je bijvoorbeeld dagelijks een kaart trekken (of trek er een voor de komende week) en hou daarbij eventueel een vraag in gedachten. Ook zou je de kaarten eerst in de specifieke groepen kunnen verdelen en dan van elke groep een kaart trekken.

Nog een ander voorbeeld over hoe je de kaarten kunt gebruiken, is met de levenswiellegging. Meer informatie hierover staat in het bijgeleverde boekje. Hierin zijn ook een aantal meditaties te vinden, die kunnen helpen bij de rol die je in een opstelling gaat spelen.

“Het doel van het spel is om te leren op een luchtige manier tegen facetten van het leven aan te kijken. Om je bewust te laten worden van alle magie om ons heen, te spelen, te verwonderen.”
(Bron: Magazine Heus-interview).

Het elfenspel is een uniek energetisch opstellingenspel. Een aanrader voor iedereen die openstaat voor magie, spiritualiteit, zichzelf wil ontwikkelen en bewust(er) in het leven wil staan.

★★★★★
Titel: Het elfenspel | Auteur: Jan-Pieter Schreur | Illustrator: Willeke de Wit | Uitgeverij: A3 Boeken | Categorie: Lifestyle, spiritualiteit | Uitvoering: Spel van 65 kaarten (95 x 138 mm) in kartonnen doosje met deksel met begeleidend boekje | ISBN13: 9789491557422 | Verkrijgbaar sinds: december 2018 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 14-05-2019 | Prijs: €29,50 | Bestellen