Het boek Sander


Het boek SanderIn verbinding buiten leven en dood

Op 32-jarige leeftijd stierf Sander, zoon van Lucas Slager. En natuurlijk is de dood van een kind het ergste verlies dat een ouder kan overkomen. Sander was de oudste zoon , hij had ook nog twee broers. Vanaf het moment van geboorte voelde Lucas zich verbonden met zijn kinderen. Als kwartet ondernamen ze vaak dingen, het voelde als de gelukkigste periode in zijn leven. Daar kwam een eind aan met het overlijden van Sander. De grond onder Lucas’ voeten zakte weg. Om zijn verdriet te kunnen verwerken maakte hij aantekeningen van wat er gebeurde. En na jaren heeft hij die gebundeld en is Het boek Sander uitgekomen.

Het boek Sander vertelt over het verwerkingsproces van Lucas. Zijn wanhoop, zijn verdriet, zijn zoektocht naar zingeving en naar tekenen van Sander. In eerdere boeken die hij schreef, haalde hij al aan dat dood niet het einde van het leven is, maar toen hij zelf geconfronteerd werd met het sterven van zijn zoon, viel hij in een diep gat. En zoals iedereen die een dierbare verliest, is ook Lucas radeloos op zoek naar het waarom. Zijn strijd is er een van wanhoop en diep verdriet, prachtig verwoord in de hoofdstukken in dit boek.

In 32 hoofdstukken (een toevallige overeenkomst met de leeftijd waarop Sander overleed?) telt hij de dagen. In het begin staat er bijna iedere dag wel een belevenis, een emotie of een ‘toevalligheid’ vermeld. Na verloop van tijd zitten er steeds meer dagen tussen. Na een jarenlange wanhopige zoektocht komt er vrede en rust in zijn leven. Hij beseft dat Sander nog in alles aanwezig is, al is hij fysiek niet meer waar te nemen. Na zes jaren kan hij rust vinden, wetend dat de verbinding met Sander blijft bestaan. De dood is niet het eind van het leven, de band tussen mensen gaat verder dan alleen het aardse bestaan.

Het boek Sander is prettig om te lezen, maar ook erg ontroerend. De kwetsbaarheid en openheid van Lucas maken diepe indruk en je leeft mee met zijn pijn. Ook de twijfels als hij dingen ervaart die niet te verklaren zijn, zijn heel invoelend beschreven. Het is een prachtig boek, niet alleen vanwege de aansprekende teksten, ook de foto’s van Maurice van der Molen illustreren de man Sander in schitterende natuuropnames. Het boek Sander staat er vol mee. Ook de layout mag genoemd worden. De tekst is hier en daar voorzien van gedeeltes in een andere kleur, zoals de verschillende data. Maar ook de liedteksten die een goed beeld geven van de voorkeur van Sander, verlevendigen op een aangename manier.

Achter in het boek zijn nog diverse aanhangsels opgenomen om meer duidelijkheid te geven over gemaakte keuzes van Lucas. Het boek Sander is een openhartig relaas van een strijd om het verlies van een kind te verwerken. Het kan een troost zijn voor ouders die hetzelfde hebben meegemaakt, maar ook anderen kunnen de pijn van een vader meevoelen en alleen maar bewondering voelen voor de openheid van de auteur. 

Obelisk nieuw

★★★★
Het boek SanderTitel: Het boek Sander | Auteur: Lucas Slager | Uitgeverij Obelisk | Categorie: spiritualiteit | Verkrijgbaar als paperback | 400 pagina’s | ISBN13: 9789493071896 | Verkrijgbaar sinds: november 2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 15-02-2022 | Prijs: €25,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.