Kinderen in deze overgangstijd


Kinderen in deze overgangstijdEen andere benadering van onze kinderen

Wij leven in een tijd die in een overgangsfase zit, wat op veel vlakken in de samenleving duidelijk wordt. Purnima Zweers is opgeleid als maatschappelijk werkster, leerkracht basisonderwijs en seniorencoach. Al in de jaren ‘70 van de vorige eeuw reisde zij vaak naar India. Daar had zij veel ontmoetingen met goeroes en andere wijze mensen en werd haar kijk op de mensheid sterk beïnvloed. Al haar ervaringen en de daar opgedane ideeën heeft ze toe kunnen passen op het werk met kinderen. Ze pleit in Kinderen in deze overgangstijd voor een andere aanpak, zowel door school als door de ouders.

Kinderen in deze overgangstijd is een bron van informatie over de oosterse godsdiensten en filosofieën. De auteur vertelt over haar contacten, haar bijzondere ontmoetingen en de positieve invloed die deze oosterse wijsheden opleveren. Veel van wat ze daar heeft opgedaan, heeft ze in Nederland uitgeprobeerd. Haar bevindingen leverden telkens bijzondere resultaten op. Ze beschrijft de rust en het enthousiasme van kinderen als ze op een aansprekende manier benaderd worden. Ze laat duidelijk de voordelen zien die de andere aanpak oproept.

In onze maatschappij die gericht is op carrière maken en materialisme, wijst ze op het belang van hartkwaliteiten. Ze laat zien dat juist in deze tijd zoveel bijzondere kinderen worden geboren, kinderen die op aarde zijn gekomen met een missie. En om die missie te kunnen laten slagen is het van belang kennis te vergaren over je buitenwereld, maar vooral over je binnenwereld. Daarvoor geeft ze allerlei bruikbare adviezen en mogelijkheden aan. Ook beschrijft ze de veranderingen bij kinderen als ze op deze manier benaderd worden.

Kinderen in deze overgangstijd heeft een schat aan informatie in zich, waarvan het meeste teruggaat naar de oosterse leefwijzes. Maar ook enkele westerse opvoedkundigen, zoals Rudolf Steiner en Maria Montessori, komen voorbij. Verder geeft ze allerlei handvatten om deze andere benaderingswijze aan te pakken, zoals yoga, mindfulness, meditatie en mandala’s. Ze legt duidelijk uit hoe je kinderen hiermee enthousiast krijgt en welke positieve invloeden die voor hen hebben. Ook het belang van verhalen vertellen komt voorbij.

Purnima Zweers noemt ook scholen waar men al een andere aanpak hanteert en op welke wijze dat gebeurt. Veel levensverhalen van bijzondere mensen, zowel uit oost als west, passeren de revue. Je voelt tussen de regels door haar bevlogenheid om juist kinderen in deze overgangsperiode een andere manier van opvoeden aan te bieden. Onze nieuwetijdskinderen zijn erg gebaat bij een minder rationele benadering. Ze gedijen beter bij een intuïtieve aanpak zonder prestatiedruk en die voorbeelden geeft ze te over.

De schrijfstijl van de auteur is uitnodigend en haar enthousiasme straalt ervan af. De grote hoeveelheid informatie die ze geeft, zorgt hier en daar voor een overload, maar het is goed mogelijk hieruit te destilleren wat in een specifiek geval van belang is. De brieven van kinderen die ze aan God geschreven hebben en die aan het eind van een hoofdstuk zijn opgenomen, zijn vertederend om te lezen. Ook de vele foto’s verlevendigen de tekst. Purnima Zweers heeft een prachtige verzameling bij elkaar opgenomen, waardoor het hopelijk mogelijk is de cover waarheid te laten worden: twee blije kinderen, midden in de natuur stralend in het licht.

Obelisk nieuw

★★★★
Kinderen in deze overgangstijdTitel: Kinderen in deze overgangstijd | Auteur: Purnima Zweers | Uitgeverij: Obelisk  Boeken | Categorie: Spiritualiteit, Opvoeding | Verkrijgbaar als: paperback | 286 pagina’s | ISBN13: 9789464610239 | Verkrijgbaar sinds: juli 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 06-08-2022 | Prijs: €25,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.