Hoe vang je de grote vis?


Recensie Hoe vang je de grote vis? door Antoinette van Steeg:
Het geheim van mijn creativiteit

Hoe vang je de grote vis? is een boek met korte hoofdstukken waardoor het leest als een speer. Maar waar kennen we de auteur nog meer van? David Lynch is een wereldberoemde regisseur en is al driemaal genomineerd voor een Oscar. David Lynch is bekend van onder andere Blue Velvet, Mulholland Drive, Twin Peaks en The Elephant Man en sinds de jaren zeventig actief in deze branche.

Dit keer richt hij zich tot de lezer met zijn boek. Hij neemt je mee in zijn wereld van Transcendente meditatie, innerlijk inzicht en creativiteit. Hij legt op heldere wijze uit hoe hij merkte dat meditatie hem rust, inzicht en inspiratie gaf. Bij elke vraag, project of twijfel richt hij zich tot zichzelf en maakt vanuit hier zijn keuze. Zijn levensstijl heeft hem ver gebracht binnen zijn werk. Zijn inspiratie heeft menig acteur en project geholpen om tot een hoger level te komen.

De rode draad in Hoe vang je de grote vis? is de filmwereld en hoe hij zijn levensstijl hierin heeft kunnen verweven. Meerdere hoofdstukken kennen spreuken en quotes vanuit de Ramayana en Upanishads en zijn oorspronkelijke bronteksten van het hindoeïsme. Opvallend zijn de zeer korte hoofdstukken waarvan de kortste maar één regel bevat. Gemiddeld zijn de meeste hoofdstukken 3 tot 4 bladzijden.

Naast dat David Lynch een wereldberoemde regisseur is en auteur, heeft hij ook een eigen foundation opgericht: de David Lynch Foundation for Consciousness – Based Education and World Peace. Deze is gericht op een lesprogramma rondom Transcendente Meditatie en stimuleert kinderen kennis te maken met deze vorm van meditatie, omdat het veel kan brengen voor de persoon. Het boek sluit af met een interview met niemand minder dan Paul McCartney en Ringo Starr.

Ik moet zeggen dat ik in eerste instantie wat sceptisch tegenover het boek stond. De cover straalt somberheid uit, wat ik niet echt ken bij spirituele boeken. Eenmaal aan het lezen moet ik zeggen dat de korte hoofdstukken erg prettig zijn. Ze zijn niet moeilijk geschreven, al voelen ze met momenten wel wat typisch Amerikaans aan. Alles is geweldig en super, maar dit hoeft niet door iedereen zo ervaren te worden.
De insteek naar zijn werk maakt het boek persoonlijk en begrijpelijk. Hij weet de lezer te enthousiasmeren en een andere kijk te geven richting Transcendente Meditatie. Je legt het boek makkelijk weg en je pakt ook makkelijk weer op. Wie meer wil weten over deze vorm van meditatie, zal veel aan dit boek kunnen hebben.

★★★★
Titel: Hoe vang je de grote vis? | Auteur: David Lynch | Uitgeverij Ten Have | Categorie: spiritualiteit, meditatie, mindfullness | Verkrijgbaar als: Hardcover of e-book | 176 pagina’s | ISBN13: 9789025907099 | Verkrijgbaar sinds: 02-07-2019 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 05-08-2019 | Prijs: €20.99 (e-book € 9.99) | Bestellen