Het Xibalba Offer


Recensie Het Xibalba Offer door Hannie van Grol:
Het Xibalba Offer – Mysterieus experiment in Mayagrot

Een spirituele roman met een vleugje spanning

Henriëtte Hemmink heeft al meer dan honderd romans en jeugdboeken geschreven en er zijn al bijna 1.000.000 exemplaren verkocht. Met Het Xibalba Offer heeft ze weer een interessant boek geschreven waarin heel veel informatie te vinden is over de Mayacultuur, een cultuur die omgeven is door veel geheimzinnigheid en verschillende interpretaties. In dit boek wordt heel veel duidelijk gemaakt over de Maya’s, hun historische achtergrond, de religie en de beschaving. Er staan verwijzingen genoemd, die nog meer informatie geven en er zijn zwart-wit foto’s geplaatst om het geheel te illustreren.

In Het Xibalba Offer maken we kennis met Marlein Vermeden. Zij is conservator in Groningen bij het museum aldaar. Samen met haar directeur, Kristian van Heneringen, gaat ze een reis naar Guatemala ondernemen om hun op handen zijnde tentoonstelling over de Maya’s goed voor te bereiden. Marlein is dubbel geïnteresseerd in deze reis, omdat haar wortels in dit gebied liggen. Haar vader heeft ze nooit gekend en haar moeder laat niets los van wat er gebeurd is destijds. Het enige wat ze weet, is dat ze geboren is in Flores. Ze hoopt tijdens deze reis meer duidelijkheid te krijgen over haar afkomst.

Voordat ze vertrekt, wordt ze getipt door een vroegere studiegenoot, dat er tijdens haar verblijf daar een wetenschappelijk experiment wordt gehouden door Dr. Lorenzio, archeoloog, om via een andere bewustzijnstoestand contact te maken met een andere dimensie. Door wat vreemde dingen die thuis plaatsvinden en het enthousiasme van Kristian besluiten ze deel te nemen aan het experiment, dat zal plaatsvinden in de Xibalba grot. Het is de plek waar de doden heen gebracht werden en contact met overledenen mogelijk was. Zal dit experiment slagen en worden de mysteries opgelost?

De auteur heeft een prettige schrijfstijl en het boek leest daardoor vlot. De lange e-mails van studievriend Lex, waarin heel veel verteld wordt over de Mayacultuur halen soms de vaart uit het verhaal. Er wordt veel informatie in gegeven die voor de voortgang van het verhaal niet per se noodzakelijk is. Het is wel interessant om meer van de Maya’s te begrijpen.

Het verhaal wordt zorgvuldig opgebouwd, al is de inleiding tot de reis waarin het mysterieuze en geheime experiment zal plaatsvinden, behoorlijk uitgebreid. Wel wordt er heel duidelijk een spirituele kijk op het leven gegeven, waarbij bewustwording, intuïtie en ‘toeval’ een grote rol spelen. Menselijke dilemma’s worden duidelijk weergegeven, zoals het willen weten waar de wortels van het bestaan liggen en welke rol liefde in iemands leven speelt. Door het geheimzinnige experiment toe te voegen blijft het boek interessant tot het eind toe. Dan worden vragen opgelost, waarmee de hoofdpersonen al vanaf het begin van het boek worstelden. Maar tegelijkertijd blijf je met een reeks nieuwe vragen zitten, omdat ondanks dat er veel raadselen opgelost worden, er toch sprake is van een open einde. De mogelijkheid tot een vervolg op Het Xibalba Offer blijft daardoor ook open. Of dat de bedoeling is, weet alleen de auteur.

★★★
Titel: Het Xibalba Offer | Auteur: Henriëtte Hemmink | Uitgeverij Aspekt | Categorie: Romans, spiritueel | Uitvoering: paperback | 314 pagina’s | ISBN13: 9789463385503 | Verkrijgbaar sinds: januari 2019 |Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 18-06-2019 | Prijs: €19,95 | Bestellen