Brommers kiek’n


Recensie Brommers kiek’n door Hannie van Grol:
Een boek vol cartoons

In deze hardcover staan in zwart-wit 117 cartoons afgedrukt van Marc-Jan Janssen. Voorafgaand aan de cartoons wordt de maker van deze afbeeldingen voorgesteld. Hij komt uit Raalte, studeerde na zijn middelbare school geneeskunde in Maastricht en specialiseerde zich tot gynaecoloog. Hij bracht een gedeelte van zijn fellowship door in Londen, terwijl zijn vrouw en twee kinderen in Nederland woonden. Iedere dag maakte hij een tekening voor zijn kinderen om hen op de hoogte te houden van zijn wederwaardigheden.

Terug in Nederland bleef hij zich bezighouden met tekenen. Zijn cartoons verschenen in de Tubantia en nog steeds in diverse tijdschriften, maar ook op de opiniesite van Joop.nl. De cartoons gaan over alledaagse dingen, over vakantie, werk, kleine misverstanden en allerlei andere grote en kleine zaken. Op de cover staat de cartoon (deze is als enige in kleur) afgebeeld die de titel verklaart. Deze tekening is overigens ook in het boek afgedrukt: een jongen en een meisje die samen aan de bar een drankje nuttigen, waarbij de jongen de vraag stelt: stel ik zou een brommer hebben, zou jij die dan willen zien? Het is een variatie op de in de Achterhoek gebruikte vraag die een jongen tijdens een avondje stappen stelt aan het meisje: brommers kiek’n? Dit om een reden te hebben samen naar buiten te verdwijnen.

De grappige tekeningen brengen soms een glimlach op je gezicht, dan weer een gefronste wenkbrauw. De situaties zijn heel herkenbaar en laten ook vaak veel dagelijkse ergernissen zien. De afgebeelde personen worden schematisch weergegeven, soms met enkele pennenstreken, maar zijn heel herkenbaar. Vaak ontbreken de gezichtsuitdrukkingen, maar Janssen weet feilloos te verbeelden wat de gemoedsstemming is van de personen. Heel knap gedaan!

De cartoons in dit boek zijn een verzameling van Janssens werk, waarvan het meeste nog niet eerder is verschenen. Het is een grappig boek om door te kijken, af en toe een bladzijde of wat meer tegelijk. De afbeeldingen zijn voorzien van een enkele opmerking, soms om even te laten doordringen en andere die meteen herkenning opleveren. Het boek is leuk om cadeau te geven, aan iemand anders of aan jezelf.

★★★★
Titel: Brommers kiek’n | Auteur: Marc-Jan Janssen | Uitgeverij Palmslag | Categorie: Strips, Graphic Novels | Verkrijgbaar als: hardcover | 124 pagina’s | ISBN13: 9789493059658 | Verkrijgbaar sinds: november 2020 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 24-12-2020 | Prijs: € 13,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.