Waar is Grace


Recensie Waar is Grace door Hannie van Grol:
Goed opgebouwde spanning

In het dorpje Ashford zijn moeder en dochter, Meg en Grace, zeer geliefd. Meg verzorgt met liefde en engelengeduld haar dochter Grace, die aan de rolstoel gekluisterd zit en afhankelijk is van medicijnen. Op een dag vindt hun buurmeisje Meg, die vermoord is in haar bed, terwijl Grace nergens te vinden is. Elk spoor ontbreekt. Het hele dorp komt in touw om Grace op te sporen, omdat ze zonder medicijnen niet in leven kan blijven. Het buurmeisje Cara ontdekt in het huis van de buren ook nog een dagboek van Grace, dat ze bij zich houdt en zelf leest. Daarin ontdekt ze dat Grace haar als een vriendin zag, maar dat ze eigenlijk veel vaker contact had willen hebben met Cara.

Vanuit schuldgevoel gaat Cara op zoek naar Grace, samen met journalist Jon Katrin, die al eerder een artikel schreef over Meg en Grace, maar tevens over Simon, de ex van Meg en de vader van Grace. Hij liet daarin doorschemeren dat het een wreedheid was de vader ver van zijn dochter vandaan te houden. Overigens had Simon eerder een poging gedaan zijn dochter te ontvoeren. Dit artikel wekte de woede van de dorpsgenoten op en Jon Katrin kreeg het zwaar te verduren. Maar geïntrigeerd door de verdwijning gaat ook hij op zoek naar de ware toedracht.

Emily Elgar volgde in 2012 een schrijfcursus aan de bekende Faber academy. Daarna schreef ze haar eerste thriller “If you knew her”, die nooit in het Nederlands vertaald is. Waar is Grace is de tweede thriller van haar hand en hiermee bewijst ze dat ze echt wel kan schrijven. Waar is Grace is een spannende thriller die goed opgebouwd is en waarin de nodige plottwists voorkomen. Regelmatig word je als lezer op het verkeerde been gezet. Als je denkt te weten wie er achter de moord en de verdwijning zit, komt er weer een nieuwe ontwikkeling en is alles anders dan gedacht. Tot aan het eind toe blijft de auteur je verrassen.

Het boek leest vlot. Af en toe heb je het gevoel dat er iets te veel uitgeweid wordt, maar dat neem je voor lief als je het hele verhaal tot je neemt. Behalve dat we te maken hebben met een spannende thriller, zitten er ook morele vraagstukken in verwerkt, zoals het twijfelachtige nut van het strafrecht en de achterkant van de misdaad. Ook in medische zaken is de auteur goed thuis, de symptomen van Grace’ ziektes en de medicatie die ze gebruikt, worden duidelijk beschreven. De karakters hadden misschien wat meer uitgediept kunnen worden, maar we leren vooral Cara en Jon goed kennen.

Het perspectief wisselt voornamelijk tussen Cara en Jon, maar de dagboekfragmenten van Grace bieden een welkome afwisseling, zodat ook van de andere kant informatie wordt verstrekt en je steeds duidelijker beseft wat er zich allemaal heeft afgespeeld in het leven van Grace. Waar is Grace is een thriller met vaart, spannend tot op het eind, die de aandacht gevangen houdt. Emily Elgar is een thrillerschrijfster die we in de gaten moeten houden. Hopelijk wordt haar eerste boek ook nog vertaald, want dat ze kan schrijven, heeft ze met Waar is Grace zeker bewezen.

★★★★
Titel: Waar is Grace | Auteur: Emily Elgar | Uitgeverij De Fontein  | Categorie: thriller  | Verkrijgbaar als e-book | 273  pagina’s | ISBN13: 7789026151323 | Verkrijgbaar sinds: juni 2020 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 12-07-2020  | Prijs: e-book € 12,99 | Bestellen