Bloedsteen


Recensie Bloedsteen door Sheila Vermeulen:
Het verleden van haar vader zorgt voor problemen in haar heden.

Wanneer er vroeg in de ochtend luid op haar voordeur wordt gebonkt, kan Ella nog niet vermoeden dat haar leven compleet op zijn kop zal komen te staan. Zodra ze de voordeur opendoet, dringt de politie haar huis binnen. Ze wordt gearresteerd en meegenomen naar het politiebureau.

Daar wordt ze verhoord, omdat haar vader van juwelensmokkel wordt verdacht. Ella komt al redelijk snel weer vrij. Maar haar vader, die ook gearresteerd is, overlijdt terwijl hij in hechtenis zit. Ella is compleet van de kaart door alles wat er is gebeurd en ze besluit naar hun huis op Java te gaan. De plek waar haar vader vroeger in een Jappenkamp heeft gezeten en de plek waar de juwelen blijkbaar vandaan zouden zijn gesmokkeld.

“Langzaam begint het tot me door te dringen dat ik tot over mijn oren in de problemen zit. Ik had in de verste verte geen vermoeden dat me iets dergelijks boven het hoofd hing.” – Bernice Berkleef

Ook op Java is Ella geen rust gegund. Al snel is ze genoodzaakt om in het verleden van haar vader te duiken. Een verleden dat ervoor zorgt dat Ella’s verblijf op Java niet veilig is.

Bloedsteen is de tweede thriller van Bernice Berkleef. Voor haar thrillerdebuut Cody schreef zij al wel een jeugdboek en een young adult verhaal.

In Bloedsteen worden alle zekerheden die Ella kende, langzaam van haar afgenomen. Bernice Berkleef beschrijft dit proces op precieze en intrigerende wijze. Het feit dat Ella geen uitweg lijkt te kunnen vinden, voorziet het verhaal van een behoorlijk benauwende sfeer.

Het spannende verhaal zit vol met verrassende twists en onbetrouwbare ‘bondgenoten’. Je voelt de wanhoop van Ella als ze steeds meer op zichzelf is aangewezen. Ook voel je de tegenstrijdige gevoelens die Ella ervaart wanneer ze het verleden van haar vader onderzoekt.

Met dit onderzoek van Ella neemt de auteur de lezer mee in het (oorlogs)verleden van Java en dat van de vader van Ella. Zijn gruwelijke verblijf in het Jappenkamp ervaar je niet alleen via Ella’s ontdekkingen, maar ook door de vertelling van haar vader. Elke stap brengt Ella dichter bij de waarheid en bij zichzelf. Bernice Berkleef laat haar, op geloofwaardige wijze, een groei doormaken van naïef en afhankelijk, naar een sterkere en onafhankelijke vrouw.

Bloedsteen is een spannende thriller, die de draadjes van de huidige problemen van Ella, goed uitgedacht verbindt met het verleden van haar vader. Deze thriller krijgt 4 sterren van mij.

★★★★
Titel: Bloedsteen | Auteur: Bernice Berkleef | Uitgeverij The House of Books | Categorie: thriller | Verkrijgbaar als paperback, e-book en luisterboek | 256 pagina’s | ISBN13: 9789044354928 | Verkrijgbaar sinds: april 2020 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 22-05-2020| Prijs: €17,50 – e-book €6,99, luisterboek €12,99 | Bestellen