Duizend duivels


Recensie Duizend duivels door Pierre Peeters:
Duizend duivels is het tweede boek van auteur Frank Goldammer met rechercheur Max Heller in de hoofdrol.

Twee jaar na de verwoesting van het historische centrum van Dresden besturen de Sovjets de stad. Het ontbreekt de bevolking aan voldoende kleding, eten, hygiëne…maar dat zal de Russische bezetter worst wezen. Voor hen is dit een vergelding voor het leed dat de Duitsers de Sovjetbevolking tijdens de oorlog aandeden.

Max Heller verschijnt ten tonele wanneer aan de Elbe het levenloze en vermoorde lichaam van een Sovjetofficier wordt aangetroffen. Wanneer in de buurt een rugzak wordt gevonden met daarin een hoofd, gaan de poppen aan het dansen. Het moordonderzoek wordt nog complexer als later nog meer lichaamsdelen worden aangetroffen. Van wie is het hoofd? Wie behoren de lichaamsdelen toe? Hebben de moorden iets met elkaar gemeen? Het onderzoek spitst zich toe op een café, waar Sovjetofficieren in de achterkamertjes tegen betaling bepaalde diensten kunnen krijgen…

Tijdens het rechercheonderzoek wordt Max Heller tegengewerkt, gevolgd, buitengesloten, gehoord, gechanteerd…door hoge Sovjetofficieren. Maar als de rechercheur zich in een zaak vastbijt, is hij als een pitbull…hij lost niet en zet door tot het einde.

Frank Goldammer houdt vast aan zijn gekende stramien, een mix van historisch feiten, een politiethriller en een old fashioned whodunit-verhaal.
In dit vervolg is opnieuw een heel belangrijke rol weggelegd voor de bevolking van Dresden. De auteur beschrijft op een integere wijze, hoe de mensen worden verwaarloosd en verguisd. Hoe zij blijvend ontberingen moeten ondergaan, hoe zij moeten vechten om te overleven, hoe zij zonder medicatie trachten te overleven…

Fijn is dat de auteur oog heeft voor de privé-situatie van Max Heller. Zijn vrouw verzorgt een oude zieke buurvrouw, hun angst wat er met hun kinderen is gebeurd, hun overlevingsdrang, de afrekening en hun omgaan met het naziverleden, hun eigenwijze optreden en handelen…
Dit alles maakt dat Max Heller sympathie en medeleven opwekt, het geeft hem een menselijk gezicht en positief is ook dat hij halsstarrig blijft weigeren zich aan te sluiten bij de SED (Socialistische Eenheidspartij Duitsland). Dit en het feit dat hij begaan is met de bevolking, maakt van hem een integere politieman, die ongeacht het slachtoffer (de slachtoffers) de waarheid naar boven wil halen en tegen beter weten in tegen de stroom in blijft roeien.

Frank Goldammer heeft een mooie, beschrijvende schrijfstijl. Hij brengt in Duizend duivels alles erg realistisch in beeld. De verschillende verhaallijnen eindigen in een spannende realistische plot. Het fictieve verhaal, in combinatie met historische feiten maakt het boek erg toegankelijk voor veel lezers.
Deze tweede Max Heller is opnieuw een aanrader.
Voor het boeiende, realistische en integere verhaal, voor de historische setting, waardeer ik dit boek graag met 4,5 sterren.

★★★★
Titel: Duizend duivels | Leesfragment | Auteur: Frank Goldammer | Uitgeverij Cargo | Categorie: historische thriller | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 334 pagina’s| ISBN13: 9789403187907 | Verkrijgbaar sinds: juli 2020 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 01-09-2020 | Prijs: €20.99, e-book €11.99 | Bestellen