Malorie


Recensie Malorie door Hannie van Grol:
Houd je ogen gesloten

De Netflix-hit Bird box met Sandra Bullock in de hoofdrol is gebaseerd op het gelijknamige boek, dat ook wel bekend staat onder de titel De kooi. Malorie is het vervolg erop. In dit tweede deel wordt de draad weer opgepakt 12 jaar na waar het eerste deel eindigde.

Malorie leeft met haar twee kinderen al tien jaar in het zomerkamp Yadin. Uit flashbacks blijkt dat ze na hun tocht op de rivier terechtkwamen bij een blindenschool, maar ook daar konden ze niet blijven, omdat de situatie te bedreigend werd. De wereld wordt namelijk belaagd door wezens en als je die wezens ziet, treedt er gekte op en word je overvallen door geweld. Het enige middel dat ervoor zorgt dat je kunt overleven, is het dragen van een blinddoek en te leven in een omgeving die afgesloten is van de buitenwereld door geblindeerde ramen.

Als er op een dag een man op de deur klopt, die zegt van de volkstelling te zijn, ontdekt Malorie dat haar ouders waarschijnlijk nog in leven zijn. Samen met haar kinderen onderneemt ze een verre en zware tocht om hen te vinden. Hun reis leggen ze voor een gedeelte lopend af en een stuk met een geblindeerde trein. Daar vinden spannende dingen plaats. De kinderen, die inmiddels 16 jaar oud zijn, blijken hun geheimen te hebben, wat ervoor zorgt dat de spanning dan opgevoerd gaat worden.

Oorspronkelijk had Josh Malerman één verhaal geschreven, maar later heeft hij het gesplitst in twee delen. Om het tweede deel goed te kunnen volgen, is het aan te raden eerst Bird box te lezen, omdat heel veel informatie uit het eerste deel van belang is om het tweede deel goed te kunnen begrijpen. Daarin horen we ook voor het eerst over de wezens die de aarde bevolken en in steeds grotere aantallen de mensen bedreigen. Alleen een blinddoek is de oplossing. In deel twee speelt dit nog steeds, zelfs 12 jaar na het einde van het eerste deel.

De spanning in dit boek komt pas echt op gang als Malorie met haar twee kinderen in de trein is. Pas daar wordt ook langzamerhand duidelijk dat de kinderen niet slaafs de regels van hun moeder hebben opgevolgd, maar zo hun eigen geheimen hebben. Vanaf daar krijgt het verhaal vaart en wil je doorlezen hoe de afloop van de reis zal zijn. Helaas kent het eerste gedeelte van dit boek weinig spanning, er wordt erg veel verteld over de situatie waarin geleefd wordt, hoe het verleden ervoor gezorgd heeft dat deze wereld op deze manier bewoond wordt en wat eraan vooraf is gegaan. In flashbacks krijgen we daar telkens flitsen van te lezen.

Jammer is dat het zo lang duurt, voor er spanning in het verhaal komt. En juist dat laatste gedeelte had veel meer uitgediept kunnen worden. De wezens blijven onduidelijk. Wat beweegt hen, wat is de reden van hun komst? Wat speelt er toch in deze nieuwe wereld? Het boek biedt wel een oplossing, maar ook zou het interessant geweest zijn om daarvan de resultaten weer te geven.

Malorie is een waardig vervolg op Bird box, maar met een erg uitgebreid eerste gedeelte dat pas op het eind van het boek vaart krijgt en dan in een sneltreinvaart (wat niet overeenkomt met de snelheid van de geblindeerde trein) naar het einde toegaat. De schrijfstijl van Malerman is beeldend en begrijpelijk, zodat je het boek binnen korte tijd gelezen hebt.

★★★
Titel: Malorie | Auteur: Josh Malerman | Bruna Uitgevers | Categorie: thrillers, horror | Verkrijgbaar als paperback, e-book en luisterboek | 320 pagina’s | ISBN13: 9789400513013 | Verkrijgbaar sinds: november 2020 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 11-01-2021 | Prijs: € 20,99, e-book € 11,99 en luisterboek € 15,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.