Buitenspel


Recensie Buitenspel door Antoinette van Steeg:
Nynke en Jimmy spelen de hoofdrol in het nieuwste boek van Margje Woodrow. Beiden zijn fanatiek voetballer en kijken uit naar het trainingsweekend dat voor de deur staat.

Dit jaar gaan Simone, Fred en Rienk-Jan mee als trainer en begeleiders. Nynkes vader was trainer, maar moest hiermee stoppen. Thuis is het bij Nynke niet gezellig door de vele ruzies tussen haar ouders. Dit is ook het geval als ze van huis vertrekt naar het trainingsweekend.

In totaal 14 jongens en 13 meiden gaan mee. Helaas kan de zus van Jimmy, Kess, niet mee. Nadat ze zijn aangekomen, moet iedereen zijn mobiel inleveren. Het trainingsweekend start met een spel in het bos. Na wat gedoe onderling lijkt het spel goed te verlopen, totdat Jimmy zijn vriend Matthijs dood aantreft. Al snel blijkt hij te zijn vermoord. Maar waar is Soraya? Ze is niet teruggekomen? Gelukkig vinden Nynke en Jimmy haar de volgende ochtend levend terug.

Nadat de politie alle sporen heeft veilig gesteld en iedereen verhoord is, wordt iedereen opgehaald door zijn ouders, behalve Nynke. Haar ouders zijn niet bereikbaar. Ze rijdt met Fred en Rienk-Jan mee naar huis en vangt hun gesprek op. Wat bedoelen ze hiermee?

Al snel krijgt Jimmy een snapchat van Matthijs. Hoe kan dit? Hij leeft niet meer? De snapchats bevatten filmpjes die ooit zijn gemaakt. Elke keer volgen er nieuwe filmpjes in de chat. Niet alleen Jimmy maar ook Boaz en Chakib zijn in deze besloten chat toegevoegd. Wie zit hierachter?
De volgende dag is er bij de voetbal een bijeenkomst en wordt verteld wat ze tot nu toe weten. Na de bijeenkomst treft Jimmy Boaz zwaargewond aan op het veld. Nynke hoort het geschreeuw en helpt Jimmy. Zo ontdekt ze ook de filmpjes op de telefoon van Jimmy.

Wie zit er achter deze daden? Zal Jimmy of Chakib een van de volgende slachtoffers worden? Na een spannende climax wordt duidelijk wie er achter de snapchats en aanvallen zit en wordt duidelijk waarom diegene tot deze daden is gekomen.

Buitenspel is wederom een spannende jeugdthriller die sterk is opgebouwd. Per hoofdstuk staat een voetballer met op het shirt de naam van degene die aan het woord is, Jimmy of Nynke. Daarnaast lezen we stukjes geschreven vanuit de dader.

Naast de moord en aanval lezen we ook nog andere problemen. Nynkes ouders hebben veel ruzie, Kess heeft een eetverslaving en de dader heeft in het verleden wat meegemaakt. Dit is de trigger tot deze daden.

Het verhaal is actueel en zal de lezer pakken. Het zou zo maar kunnen gebeuren. Hier ligt ook de kracht van het verhaal. Het verhaal leest als een trein en voor je het weet, sla je het boek dicht met een zucht. Wat een goed verhaal zeg!

Naast Buitenspel heeft Margje Woodrow onder andere ook Verwoest en Snitch geschreven. Ook dit zijn spannende jeugdthrillers. Ik ben fan van jeugdthrillers om de actuele onderwerpen. Naast dat het spannend is, heeft het ook een educatieve functie. Laat niet alles zomaar gebeuren. Bespreek het met je omgeving.
Ik kan niet anders zeggen dan dat ik door het boek heen gevlogen ben. Wie zat er achter deze daden en waarom?
Ik geef 4,5 sterren.

★★★★
Titel: Buitenspel | Leesfragment | Auteur: Margje Woodrow | Uitgeverij De Fontein | Categorie: Kids, jeugdthrillers | Uitvoering: Hardcover of E-book | 232 pagina’s | ISBN13: 9789026147807 | Verkrijgbaar sinds: 14-05-2019 |Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 01-06-2019 | Prijs max.: €14,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.