De anderen


Recensie De anderen door Devika van Steeg:
De anderen is een thriller met verschillende thema’s die je niet vaak ziet in boeken. Zo is een van de belangrijkste thema’s kinderloos blijven en het orthodox joodse geloof.

Een belangrijke feministische wetenschapper wordt dood aangetroffen in haar appartement met een pop aan haar hand gelijmd. Deze wetenschapper was een vriendin van Sheila, die haar op de avond van de moord nog heeft gezien. Sheila weet al dat zij als een van de verdachten aangewezen zal worden en bereidt zich voor op een bezoekje van de politie. Hoewel Sheila niets te maken heeft met de moord, gebeurt er al snel iets waardoor een belletje bij haar gaat rinkelen. De wetenschapper blijkt niet het enigste slachtoffer te zijn en Sheila weet wat het motief is.

Een pact dat twintig jaar geleden gesloten is tussen de anderen, een vriendengroep van vrouwen die allen kinderloos beloven te blijven net als hun voorbeelden uit de Tora. Wie wordt het volgende slachtoffer en wie kun je nog vertrouwen?

Hoewel het verhaal als thriller wordt aangeboden, is het verhaal dat wat mij betreft niet. Het verhaal bevat daarvoor te weinig spanning en je leest maar kort iets over de zoektocht naar de dader.

De verhaallijnen tussen verleden en het heden lopen door elkaar heen. Zowel het verleden als het heden bevat veel personages waardoor het tijdens het lezen soms eventjes nadenken is met welk personage je nu weer te maken hebt. Elk personage wordt ook uitgebreid beschreven, waardoor het verhaal in mijn ogen te gedetailleerd overkomt. Dit mag de pret echter niet drukken, aangezien de verschillende thema’s in De anderen wel goed zijn uitgewerkt.

Het bijzondere thema bewust kinderloos blijven in combinatie met het orthodoxe joodse geloof is bijzonder. Sarah Blau heeft dit erg goed weten uit te werken en laat ook goed zien wat deze keuze voor invloed heeft op Sheila. In het orthodoxe geloof is het natuurlijk niet normaal om ervoor te kiezen om kinderloos te blijven, maar ik vind de keuze van De anderen erg dapper. Zij besluiten om hun voorbeelden uit de Tora achterna te gaan en kiezen dus voor zichzelf.
Ondanks dat De anderen geen echte zoektocht naar de dader bevat, laat Blau dit aan het eind van het verhaal toch nog even naar voren komen. Hierdoor kent het verhaal een mooie afsluiting.

Persoonlijk had ik iets heel anders verwacht van De anderen, maar Blau heeft me echt weten te verrassen. Hoewel het boek dan misschien geen echte thriller is, kent het verhaal goed uitgewerkte thema’s waardoor ik 3,5 sterren geef aan De anderen.

★★★
Titel: De anderen | Originele titel: Haächerot | Auteur: Sarah Blau | Singel Uitgeverijen- De Geus | Categorie: thrillers | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 200 pagina’s | ISBN13: 9789044544244 | Verkrijgbaar sinds: 10-11-2020 | Recensent: Devika van Steeg | Datum recensie: 27-12-2020 | Prijs: €20,00, e-book €11,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.