De nimfen


De nimfenRecensie De Nimfen door Hannie van Grol:
Een mix van Griekse mythologie en spanning

Alex Michaelides kreeg met zijn debuut De stille patiënt meteen grote bekendheid, het boek werd een internationale bestseller. De nimfen is zijn tweede thriller waarin Griekse mythologie en psychologie verwerkt zijn tot een spannende whodunnit. Hoewel er bepaalde personen uit het debuut terugkeren in dit boek, is het verhaal totaal nieuw en op zichzelf staand.

Mariana Andros is psycholoog. Ze krijgt een alarmerend telefoontje van haar nichtje Zoë, die in Cambridge studeert. Er is een medestudent van haar vermoord en Zoë is behoorlijk in paniek. Mariana vertrekt vanuit Londen, waar ze woont, naar Cambridge om haar nichtje bij te staan. Als ze voorzichtig onderzoek gaat doen naar wat er zich heeft afgespeeld, valt haar verdenking op Edward Fosca, professor Griekse tragedie. Hij heeft een groepje studentes om zich heen, die De nimfen worden genoemd. Door zijn charmes is hij bij zijn studenten en collega’s zeer geliefd, maar Mariana weet zeker dat hij de moordenaar is. Ze zet alles op alles om zijn schuld te bewijzen en dat gaat gepaard met tegenwerking, verlies van vrienden en geloofwaardigheid. Zelfs haar leven is ze niet meer zeker.

Er worden nog meer moorden gepleegd en Mariana raakt er steeds vaster van overtuigd dat Fosca een dubbelrol speelt, alleen is zijn schuld moeilijk te bewijzen, omdat hij telkens een sluitend alibi heeft. Werkt hij samen met anderen? Houdt iemand hem de hand boven het hoofd of speelt er toch iets anders? Hoewel Mariana gefocust is op de professor, komt ze zichzelf ook tegen. Haar verleden dringt zich herhaaldelijk aan haar op en brengt haar behoorlijk uit balans.

De spanning in De nimfen wordt langzaam opgebouwd tot op het eind een verrassende en totaal niet verwachte ontknoping voor de oplossing van het mysterie zorgt. Met een sneltreinvaart ga je door het boek heen. Dit wordt mede veroorzaakt door de korte hoofdstukken en de toegankelijke stijl. Ondanks dat er veel oud-Griekse teksten en hun goden in voorkomen, is het verhaal bij ontbrekende kennis van de Griekse mythologie goed te volgen. Samen met Mariana ga je op zoek naar de schuldige, je denkt mee over de ware toedracht en probeert zelf je eigen mening te vormen. Maar dan blijkt dat het eind heel anders in elkaar zit dan je zelfs maar kon vermoeden. Een erg originele ontknoping!

De auteur heeft zelf in Cambridge gestudeerd en hij beschrijft de sfeer van die stad uitstekend. Omdat hij zelf gewerkt heeft in een gesloten inrichting voor jongeren na zijn studie psychotherapie, geeft hij blijk van een goed inzicht in de menselijke en getroebleerde geest. Ook de achtergronden van mensen, die leiden tot excessen op latere leeftijd, komen goed uit de verf. Als je het boek dichtslaat, blijf je wel met enkele vragen zitten. Komen die misschien in een volgend boek aan de orde? Alex Michaelides heeft met zijn twee boeken wel degelijk bewezen dat hij in staat is een goede psychologische thriller neer te zetten. Hopelijk laat hij nog heel vaak van zich horen. 

Cargo

★★★★
De nimfenTitel: De Nimfen | Auteur: Alex Michaelides | Uitgeverij Cargo | Categorie: Thrillers | Verkrijgbaar als paperback, e-book en luisterboek | 350 pagina’s | ISBN13: 9789403142012 | Verkrijgbaar sinds: 06-07-2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 13-08-2021 | Prijs: €20,99, e-book €12,99 en luisterboek €13,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.