Een meesterstuk


Recensie Een meesterstuk door Hannie van Grol:
Kunst met een grote K? 

Peter Römer is bekend als acteur en auteur. Een meesterstuk is alweer zijn vierde boek, buiten de serie over De Cock waarvoor hij vijf delen schreef. Bij velen is hij ook bekend als televisieproducent, scenarioschrijver en regisseur.

Het boek Een meesterstuk begint met de twee vrienden Anton en Jacques. Er spelen wat onduidelijkheden die kennelijk geheim moeten blijven. Jacques pleegt zelfmoord en enkele weken later overlijdt Anton aan een hartaanval. De rest van het verhaal speelt zich dertig jaar later af. In sneltreinvaart worden er meerdere personages ten tonele gevoerd, zodat het zaak is goed de aandacht erbij te houden om duidelijk te krijgen wat de rol is van ieder personage. De belangrijkste persoon is Katja Hiemstra. Zij studeert kunstgeschiedenis en is bezig haar scriptie te schrijven. Ze wordt daarbij begeleid door professor Arjen Verhagen.

Katja neemt als uitgangspunt voor haar scriptie een schilderij dat eigendom was van haar opa Anton. Het schilderij is gesigneerd door Isaac Pietersz, op zich geen al te bekende schilder, maar omdat het een familiestuk is, gaat Katja hier onderzoek naar doen. Dan komt ze erachter dat er onder de bovenste laag een schildering zit van een 17e-eeuwse bekende schilder. Haar studiebegeleider is zeer onder de indruk en samen gaan ze op onderzoek uit naar wat er onder de onbeduidende bovenlaag verborgen zit. Daarvoor komen ze terecht bij Louis Post, die korte tijd later vermoord blijkt te zijn. Ook kunstkenners uit Genève, Petersburg, Den Haag en Het Rijksmuseum zijn geïnteresseerd in dit werk, nadat bekend is geworden dat het werk overschilderd is.

Tijdens hun zoektocht vallen er nog meer doden, er is sprake van bedreigingen en gijzelingen. Ook oplichting en criminaliteit in de kunstwereld spelen een grote rol. Het verhaal komt wat langzaam op gang door het introduceren van de verschillende personen, maar dat wordt verderop in het boek snel goedgemaakt. De ene spannende gebeurtenis volgt de andere op en hoewel al vrij snel duidelijk wordt hoe de vork in de steel zit, is het eind toch verrassend te noemen.

De schrijfstijl is vlot en prettig. Het boek is opgedeeld in vijf delen die weer uit korte hoofdstukken bestaan met af en toe een regelrechte cliffhanger die ervoor zorgt dat je door wilt lezen. Het onderwerp is zeer origineel gekozen en ongemerkt doe je veel informatie op uit de kunstwereld, zowel van bekende meesters als van de zwendelarij die daarin ook vaak plaatsvindt. Als je eenmaal een beetje feeling hebt met de verschillende personages, leest het boek als een trein. Het verhaal doet hier en daar een beetje denken aan de boeken van Dan Brown, die eveneens in staat was een interessante plot te bedenken.

Een meesterstuk is een spannend boek dat heerlijk wegleest en genoeg actie bevat om geboeid te blijven lezen. Hopelijk blijft Peter Römer ons verrassen met meer intrigerende verhalen van zijn hand.


★★★★
Titel: Een meesterstuk | Subtitel: De eerste die het geheim ontdekte, stierf dertig jaar geleden… | Leesfragment | Auteur: Peter Römer | A.W. Bruna Uitgevers  | Categorie: literaire thrillers | Verkrijgbaar als paperback, e-book en luisterboek | 352 pagina’s | ISBN13: 9789400510234 | Verkrijgbaar sinds: januari 2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 16-03-2021 | Prijs: € 18,99, e-book € 11,99 en luisterboek € 15,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.