Het lichtbaken


Het lichtbakenRecensie Het lichtbaken door Pierre Peeters:
In 2002 werden uit de Sint-Christoffellaan in Yreka (Californië) zes jongens ontvoerd en gecastreerd. Voor deze feiten, geboekstaafd als de Sint-Christoffelzaak, werd priester Liam Wenztheta opgepakt door het speurdersduo rechercheurs Michael Drove en Sandra Rendis en uiteindelijk ook veroordeeld. Michael Drove was evenwel niet overtuigd van de schuld van de veroordeelde priester, maar moest de duimen leggen voor zijn collega. Na deze zaak stopte hun samenwerking en bewandelden ze hun eigen weg: Drove bleef rechercheur en Rendis schopte het tot hoofdcommissaris in San-Francisco.
Een van de gecastreerde jongens is Thomas Renner, die uiteindelijk in zijn ontvoering en castratie berust en als volwassene zijn leven als priester wijdt aan God en de Kerk en in het verhaal een prominente rol krijgt toebedeeld.

Wanneer vijftien jaar na datum ingevolge een zinkgat in Yreka tunnels worden ontdekt, noopt dit tot een nieuw onderzoek en wordt de Sint-Christoffelzaak heropend. De initiële rechercheurs worden genoodzaakt opnieuw samen te werken en gaan op zoek naar nieuw bewijsmateriaal. Al snel komen ze erachter dat vader Liam Wenztheta onschuldig in de cel zit.
Wie pleegde vijftien jaar geleden de gruwelijke feiten?
Kunnen zij de waarheid naar boven halen en de ware schuldige(n) achter de tralies brengen?

In het begin zag en vond ik geen lijn in het verhaal, vond ik alles chaotisch neergeschreven en stoorde ik mij ook aan de vele personages die de auteur liet opdraven. Dit alles bemoeilijkte mijn lezen en bracht mij geen leesplezier. Hoe verder ik in het boek vorderde, hoe meer alles uiteindelijk op zijn plek viel en kon ik mij rustig verdiepen in deze eerste thriller van Ber Runderkamp en had ik ook wat leesplezier.

Naar mijn gevoel heeft de auteur te veel onderwerpen in zijn boek willen behandelen. De kern van het verhaal draait om kindermisbruik, verkrachting en persoonlijke problemen van de hoofdfiguren naast gendergelijkheid en de rol van de kerk in de huidige maatschappij. Het staat buiten kijf dat Ber Runderkamp zich al deze onderwerpen eigen heeft gemaakt en er zich ook heel erg in heeft verdiept.

De auteur heeft in wezen een vlotte pen en zijn schrijfstijl is behoorlijk beschrijvend. De hoofdfiguren en sommige randfiguren werden voldoende diep uitgewerkt, andere werden dan weer heel summier uitgediept en zijn mijns inziens evenmin een meerwaarde binnen het verhaal.

De verschillende verhaallijnen lopen mooi naast elkaar. De gestaag opgebouwde spanningsboog leidt uiteindelijk naar een verrassende en heel onverwachte plot die bij mij een tijdje bleef nazinderen.

Het lichtbaken is geen 100% voltreffer wegens het teveel aan informatie en personages. Het is een druk en in begin heel onoverzichtelijk en verwarrend boek. Niettegenstaande deze minpuntjes heeft de auteur toch een beklijvend boek afgeleverd dat blijft nazinderen en waar ik zelf verder over nadenk.
palmslag-header

★★★
Het lichtbakenTitel: Het lichtbaken | Auteur: Ber Runderkamp | Palmslag Uitgeverij | Categorie: Thrillers, misdaadromans | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 312 pagina’s | ISBN13: 9789493059955 | Verkrijgbaar sinds: 14-06-2021 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 18-08-2021 |Prijs: €20.95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.