Vaderskinds


VaderskindVader en dochter: een sterke band

Ruby Trick, 10 jaar oud, woont met haar ouders in het kleine kustdorpje Limeburn, dat langzaam in zee verdwijnt. Er staan weinig huisjes en de inwoners leiden een armzalig bestaan. Ruby’s moeder werkt fulltime om in het levensonderhoud te voorzien, Ruby’s vader is werkeloos, wat veel spanning tussen beide ouders oplevert. Ruby voelt de dreiging van een scheiding, bovendien wordt ze vaak gepest en is ze te dik. Haar vader is haar grote idool.

Op de stranden en kliffen van Noord-Devon worden jonge vrouwen het slachtoffer van een wrede moordenaar. Bij de eerste twee vrouwen mislukt het, maar bij de derde poging wordt het lichaam van een dode vrouw gevonden. De moordenaar, met bivakmuts, dwingt de vrouwen zich uit te kleden, daarna hun moeders te bellen, zodat deze hun dochter voor hun ogen zien en horen doodgaan.

Een groep mannen uit het dorp, waaronder Ruby’s vader, werpt zich op om op jacht te gaan naar de moordenaar. Ruby vergezelt haar vader op deze tochten, want als ze in staat zijn om de moordenaar te vinden, komt alles misschien nog goed en wordt iedereen, Ruby incluis, weer gelukkig. De denkwereld van een 10-jarige wordt door Belinda Bauer knap weergegeven. Heel vaak is het vertelperspectief vanuit Ruby beschreven en die gedeeltes zijn hartverwarmend. Ook het ongelukkig zijn van Ruby is invoelend verteld en de kleine lichtpuntjes die haar leven draaglijk maken, voelen aan als balsem op de ongelukkige kinderziel. De belevingswereld van een tienjarige is treffend weergegeven.

De sfeer in het boek is neerslachtig, de dreiging van de zee is, zeker op het eind, angstaanjagend en het landschap doet mistroostig aan. Belinda Bauer weet deze sfeer treffend en beeldend te beschrijven. Je voelt de zwaarte van de omgeving als een last drukken op de inwoners van Limeburn en ook Ruby wordt erdoor gevormd.

Vaderskind kent een langzame opbouw, waarin heel veel details verteld worden, die niet altijd met de voortgang van het verhaal te maken hebben, maar wel een duidelijk beeld geven van het leven in deze naargeestige omgeving. De moord op de vrouwen loopt als een rode draad door het verhaal heen. Als op een gegeven moment duidelijk is wie de moordenaar is, kent het boek nog een spannende en nagelbijtende ontknoping. Ook al vordert de opbouw traag, toch wil je doorlezen, omdat het verhaal intrigeert en zeker om te weten hoe Ruby zich staande houdt in deze harde en vaak liefdeloze wereld.

Vaderskind is een boek dat je gevangen houdt door zijn beklemmende sfeer, de belevingswereld van Ruby en het raadselachtige van de zieke geest van de moordenaar. De verschillende perspectieven geven diepgang aan het verhaal. De karakters zijn goed uitgediept en getuigen van psychologisch inzicht. De hoofdstukken die vanuit Ruby geschreven zijn, intrigeren het meest, maar ook de rest van het verhaal dat zoveel neerslachtigheid en mistroostigheid laat zien, blijft je vasthouden tot je het boek dichtslaat.

awbruna

★★★★
VaderskindTitel: Vaderskind | Auteur: Belinda Bauer | Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers | Categorie: literaire thrillers | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 368 pagina’s | ISBN13: 9789400514485 | Verkrijgbaar sinds: april 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 15-05-2022  | Prijs: € 21,99, e-book € 12,99 | Bestellen

Instagram In de Boekenkast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.