Voor het donker thuis


Recensie Voor het donker thuis door Sheila Vermeulen:
Negentiende-eeuws landhuis of oud spookhuis?

Op vijfjarige leeftijd verhuist Maggie met haar ouders naar Baneberry Hall. Een negentiende-eeuws landhuis met een, zoals ze al snel ontdekken, nogal twijfelachtige reputatie. Een huis waar ze slechts een aantal weken hebben gewoond en dat ze in allerijl verlieten zonder ook maar iets mee te nemen.

Nu vijfentwintig jaar later wordt het leven van Maggie nog steeds beïnvloed door het boek dat haar vader schreef over hun tijd in het huis. Nadat ze Baneberry Hall van hem erft, besluit ze om voor eens en voor altijd af te rekenen met het huis en de leugens die haar vader in zijn boek Huis der verschrikkingen heeft verteld.

“Huizen veranderen voortdurend. Nieuwe verflagen. Stroken laminaat. Uitgerolde tapijten. Ze verbergen de verhalen en geheimen van een huis en brengen ze tot zwijgen, totdat er iemand langskomt om ze te onthullen.”-Riley Sager

Met een wagen vol spullen om het huis een grondige renovatie te geven, reist Maggie af naar Vermont. Maar al bijna direct na haar aankomst in Baneberry Hall gebeuren er dingen waardoor Maggie zich afvraagt of dat wat in het boek staat misschien toch geen leugen is.

Voor het donker thuis is een spannende thriller, overgoten met een spooky sausje.

De manier waarop het verhaal wordt verteld en opgebouwd, vond ik persoonlijk erg leuk en origineel. Enerzijds volg je Maggie en haar belevenissen in het oude landhuis en anderzijds ga je terug in de tijd door middel van passages uit het boek dat Maggie’s vader, Ewan Holt, heeft geschreven.

Door de regelmatige wisselingen tussen het verhaal van Maggie en het boek Huis der verschrikkingen blijf je lang twijfelen over wat er eigenlijk waar is in het verhaal van Ewan en wat hij heeft verzonnen. Daarnaast begint Maggie zich, door de gebeurtenissen in het heden, ook steeds meer af te vragen wat feit en wat fictie is en neemt ze de lezer daarin mee.

De auteur schrijft doeltreffend, zet je regelmatig op het verkeerde been en weet hoe hij jouw aandacht vast moet houden. Misschien zul je, net als ik, een aantal maal denken dat je weet wat er aan de hand is en daarna weer net zo vaak van gedachten veranderen. Door het verhaal in het verhaal en de verdenkingen die blijven verschuiven, blijft de uitkomst tot kort voor het einde onzeker.

Voor het donker thuis van Riley Sager is een effectieve thriller met personages die goed in deze mix van thriller- en horrorachtige elementen passen. Dit boek krijgt 4 sterren van mij.

★★★★
Titel: Voor het donker thuis | Leesfragment | Auteur: Riley Sager | Uitgeverij: Ambo|Anthos | Categorie: Literaire thrillers | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 416 pagina’s | ISBN13: 9789026353062 | Verkrijgbaar sinds: 12-03- 2021 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: | Prijs: €21,99 en e-book €12,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.