Als ik weg ben


Recensie Als ik weg ben door Hannie van Grol:
Vijf vrouwen. Een verdwijning. Een moord. 

Als ik weg ben is gebaseerd op de ware gebeurtenis omtrent Julius Salisbury, die van de radar verdween omdat hij veroordeeld was wegens postfraude. Hij liet een vrouw, drie kinderen en een vriendin achter. De auteur heeft veel onderzoek naar deze zaak gedaan en deze als onderwerp voor haar roman genomen. Ze heeft haar boek verplaatst naar haar eigen tijd en de personen aangepast aan haar eigen fantasie.

Het boek begint met de verdwijning van Felix Brewer in 1979. Niemand kent zijn verblijfplaats en iedereen tast in het duister over zijn motieven waarom hij verdwenen is. Het onderzoek loopt dood en uiteindelijk blijft de zaak onopgelost. Tien jaar na deze verdwijning wordt het lichaam van zijn minnares Julie Saxony gevonden. Ook dit werpt geen nieuw licht op de zaak. In 2012 neemt de reeds gepensioneerde Sandy Sanchez op zich om deze cold case weer ter hand te nemen. Hij bestudeert het dossier, ondervraagt de betrokkenen en probeert erachter te komen wat er zich destijds heeft afgespeeld en wie Julie vermoord zou kunnen hebben.

Een net van intriges wordt blootgelegd en uiteindelijk wordt duidelijk wat er zich afgespeeld heeft. Het verhaal speelt zich af in wisselende tijdszones wat het gebeuren lastig te volgen maakt. Ook de veelheid aan personages zorgt voor verwarring. Hoewel het boek als literaire thriller te boek staat, is er weinig spanning te bespeuren. Pas helemaal op het eind van het boek wordt de zaak wat meer toegespitst naar de oplossing toe en volgt na een snelle plot ineens de ontknoping, die overigens wel verrassend te noemen is. Maar daarvoor moet je wel eerst het hele boek doorworstelen.

In de verschillende periodes leren we het gezin Brewer kennen, moeder Bambi en haar drie dochters. Duidelijk wordt hoe ze hun leven geleid hebben nadat de vader vertrokken was. Niemand had maar enig idee waarom Felix verdwenen was en waarheen hij vertrokken was. Wel lezen we veel over joodse gebruiken en feesten en alle personen die in het leven van het gezin een rol hebben gespeeld. Ook de dochters worden uitvoerig beschreven, hun drijfveren in het leven en het gemis van de vader. De vriendin van Felix, haar hoop op een betere toekomst met hem, vertelt veel over haar motieven. 

Door de vele personages en de verschillende tijdsperiodes is het lastig om de aandacht erbij te houden. Van enige spanning is gedurende het verhaal weinig te merken. Pas op het eind komt er meer vaart in en wordt alles heel snel onthuld, voor de lezer nog meer dan voor het gezin Brewer. Het voortkabbelende verhaal vereist het om de aandacht erbij te houden om uiteindelijk beloond te worden met een interessante plot.

★★★
Titel: Als ik weg ben | Leesfragment | Auteur: Laura Lippman | Uitgeverij: De Boekerij | Categorie: Thrillers | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 368 pagina’s | ISBN13: 9789022579909 | Verkrijgbaar sinds: januari 2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 23-02-2021 | Prijs: € 17.99, e-book €7.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.