Cultus


CultusIngenieus opgebouwd tweede deel van de trilogie rond oude bekenden.

In Cultus keren opnieuw de bekende personen uit het eerste deel Box terug, aangevuld met Julia, die terugkomt van haar zwangerschapsverlof. Het privéleven van alle leden van het rechercheteam wordt ook meegenomen en dat schept een band met hen. Het voelt als een reünie van oude bekenden. Het geheim dat Mina Dabiri al in het eerste deel had, wordt nu voor een groot gedeelte verder ontrafeld. Ook Vincent Walder, de mentalist, wordt in dit boek weer gevraagd mee te denken vanwege zijn kennis van lichaamstaal en menselijk gedrag.

De titel Cultus heeft betrekking op de verering van een groep die het epicurisme aanhangt. De belevenissen van de leden hiervan en de betrokkenheid van familie van Mina hierbij geeft het verhaal een extra dimensie. De misdaad die in dit boek een belangrijke rol speelt, is de verdwijning van een jongetje vanuit een kinderdagverblijf. Deze vertoont grote overeenkomsten met een eerdere verdwijning van een jong meisje. Het team staat voor een raadsel. Als er nog een verdwijning plaatsvindt, wordt Vincent erbij betrokken. Hij ontdekt een ingenieus plan achter deze ontvoeringen en moorden. Er blijkt een grote affiniteit te zijn met het schaakspel, te weten de paardenrondgang.

De spanning is vanaf het begin volop aanwezig. Het feit dat er kinderen bij de misdaden betrokken zijn, draagt daar in grote mate toe bij. De schaakpatronen en de intelligente gedachtekronkels zorgen voor een inhoud van hoog niveau. Het blijft bijzonder om op deze manier getrakteerd te worden op een ingenieus opgebouwd verhaal. De schrijfstijl van beide auteurs, net zoals in deel 1, is weer heel vlot en prettig te noemen. Ook de korte hoofdstukken werken mee aan het leesplezier en de snelle afwisseling in perspectief houdt de spanning overeind.

In deze thriller spelen twee verhaallijnen die in het begin van het boek geen enkel verband met elkaar lijken te hebben, maar langzamerhand wordt er steeds meer duidelijk. Beide lijnen spelen in het nu en ook van de andere leden van het rechercheteam worden gebeurtenissen uit het privéleven beschreven. Er worden ook diverse maatschappelijke thema’s behandeld, wat het verhaal nog meer aan belang doet winnen.

Cultus is een sterke thriller met een goede spanningsopbouw en een plot dat verrassend intelligent en boeiend in elkaar zit. Gelukkig is er nog een derde deel op komst en misschien zijn er zelfs meerdere verhalen te bedenken rond deze interessante personages, die niet alleen boeien door de zaken die opgelost moeten worden, maar zeker ook door de privéomstandigheden van de andere leden van het team en de ingenieuze patronen die goed uitgelegd en beschreven worden. Een aanrader voor thrillerlezers die net wat meer diepgang in een boek kunnen waarderen.

Tip: lees ook deel 1: Box.

★★★★★
CultusTitel: Cultus | Auteur: Camilla Läckberg en Henrik Fexeus | Uitgeverij: The House of Books | Categorie: Thrillers | Thema; Stockholm, spannende fictie, crime  | Verkrijgbaar als: paperback, luisterboek en e-book | 656 pagina’s | ISBN13: 9789044361988 | Verkrijgbaar sinds: 3 november 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 16-12-2022 | Prijs: paperback€ 24,99, luisterboek €12,99 en e-book €11,99 | Te beluisteren via: Storytel | Online te bestellen via: Bol.com, Bookspot en Bruna |
The House of Books

de beste tweedehands thrillers vind je bij boekenbalie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.