De erfgenaam


de erfgenaamEen vrolijke misdaadroman

Johan Steenhoek had voor zijn pensionering een technisch adviesbureau voor filtersystemen voor crematoria en leidingwerk voor superjachten. Hij heeft al heel wat geschreven, zowel onder pseudoniem als onder zijn eigen naam. Ook als ghostwriter is hij actief geweest. Nu komt hij met De erfgenaam, waarin hij zijn eigen kennis gebruikt om de ins en outs van crematoria in het verhaal te verwerken.

Ferdinand Haverkamp, de hoofdpersoon in De erfgenaam, hoort totaal onverwachts dat hij van een onbekende oudoom, Gerrit Lensink, het crematorium in Deldenheim en een aanzienlijk geldbedrag geërfd heeft. Heel enthousiast zegt hij zijn oude baan op en leidt vanaf dat moment het crematorium. Maar tijdens zijn leiding wordt hij al gauw geconfronteerd met de maffia en blijkt dat er sommige corrupte activiteiten zijn geweest. Al tijdens de eerste week pleegt hij zijn eerste moord. Het slachtoffer wordt binnen een uur gecremeerd, een absoluut wereldrecord. Hij wordt verliefd op Maria, die later door de maffia ontvoerd wordt en dan belandt hij in een spannende achtervolging om het leven van Maria veilig te stellen.

De erfgenaam zit boordevol geheimen en intriges die allemaal op een luchtige manier en met de nodige humor beschreven worden. Op een manier die soms ongeloofwaardig overkomt, gaat hij confrontaties aan en weet hij zich door zijn houding overal doorheen te slaan. Ongemerkt worden we door de reizen naar Italië getrakteerd op interessante wetenswaardigheden over de cultuur daar en de steden Rome, Napels en het eiland Capri. Interessant om op die manier te lezen over Italië.

De schrijfstijl van Johan Steenhoek is vlot en luchtig, dat maakt de typering een vrolijke misdaadroman heel reëel. Het boek leest heel snel en in korte tijd verhuis je van Nederland naar Italië en weer terug, terwijl je ondertussen getrakteerd wordt op spannende verwikkelingen. De personages zijn goed neergezet, al is het verhaal niet altijd even geloofwaardig, maar in dit boek stoort dat niet, omdat duidelijk is dat het gaat om een vermakelijk en spannend verhaal. En daarin is de schrijver zeker geslaagd. De gang van zaken in een crematorium wordt gedetailleerd beschreven, het verhaal eromheen vliegt van de ene heldendaad naar de andere. Een stukje romantiek ontbreekt zeker niet en de plot is zeer aangenaam.

Kortom, De erfgenaam is een prettig boek om te lezen, hoewel je de inhoud zeker met een korreltje zout mag nemen. Echt een vrolijke misdaadroman!

★★★
de erfgenaamTitel: De erfgenaam | Subtitel: Moord in crematorium Deldenheim | Auteur: Johan Steenhoek | Uitgeverij: Boekscout | Categorie: thrillers, misdaadromans  | Verkrijgbaar als paperback | 200 pagina’s | ISBN13: 9789464684582 | Verkrijgbaar sinds: februari 2023 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 15 maart 2023 | Prijs: €21,50 | Online te bestellen via: Bol.com

boekscout

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.