De schot dat niemand raakte


Het schot dat niemand raaktThriller vol Britse humor

Richard Osman is televisieproducent en -presentator. In 2020 kwam zijn eerste boek De moordclub (op donderdag) uit en het werd meteen het bestverkochte boek in Engeland dat jaar. De man die twee keer doodging is het tweede deel. In Het schot dat niemand raakte komt opnieuw de moordclub op donderdag, bestaande uit vier bejaarden, in actie. Eigenlijk waren de leden van plan weer eens ongedwongen bij te kletsen, maar daar krijgen ze weinig tijd voor. Er staat weer een nieuwe zaak op hen te wachten.

De plaatselijke televisieberoemdheid, Mike Waghorn, vestigt de aandacht op de mysterieuze moord op een journaliste waarmee hij destijds een relatie had. De moordclub stort zich vol overgave op deze case. Elizabeth, de officieuze leider van de club, wil haar verleden bij de inlichtingendienst achter zich laten, maar krijgt een opdracht van een oude vijand om iemand te vermoorden. Mocht ze hier niet op in willen gaan, dan zal ze zelf vermoord worden of haar vriendin Joyce, ook een van de leden van de moordclub. Gaandeweg het verhaal blijken beide zaken met elkaar verbonden te zijn.

Het schot dat niemand raakte is het derde deel over de moordclub op donderdag. We komen opnieuw de vier leden tegen die ook in de eerste twee delen een rol speelden. Maar tegelijkertijd worden er nog een aantal personen aan toegevoegd die naarstig meehelpen beide zaken op te lossen. Om de rode draad goed vast te kunnen houden is het aan te raden met deel 1 te beginnen, anders krijg je wel erg veel nieuwe namen achtereenvolgens te verwerken. Het verhaal zit, net zoals de eerdere delen, vol droge Engelse humor. Bovendien komen er geen bloederige taferelen in voor en gaat het verhaal meer de kant op van een detective vol komische aspecten.

De schrijfstijl van Osman is vlot. Wel is het zaak de gedachten erbij te houden, omdat anders de rode draad moeilijk vast te houden is. Er gebeurt heel veel in de levens van de leden van de moordclub en de nieuwkomers. Ook in dit boek doet het personage van Joyce vrij naïef aan, terwijl ze toch een belangrijk aandeel heeft in het oplossen van de misdaden. Zij is tevens de enige persoon met een eigen perspectief in het boek. Ook dat doet heel origineel aan.

Het schot dat niemand raakte is een vermakelijke whodunnit vol droge Britse humor die waarschijnlijk nog meer indruk maakt als je het boek in de originele taal leest. Maar het blijft zeker genieten van de gevatte spitsvondigheden. Het gaat er bij dit boek niet om om op het puntje van je stoel nagelbijtende spanning te ervaren, maar wel om te genieten van een vermakelijk verhaal over actieve bejaarden die een belangrijke rol in de samenleving spelen.

Tips van dezelfde auteur: De man die twee keer dood ging & De moordclub (op donderdag). Beide boeken zijn ook via Storytel te beluisteren.

★★★
Het schot dat niemand raaktTitel: Het schot dat niemand raakte | Leesfragment | Auteur: Richard Osman | Uitgeverij: Cargo | Categorie: humoristische thrillers | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 432 pagina’s | ISBN13: 9789403169613 | Verkrijgbaar sinds: 22 november 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie:04-01-2023  | Prijs: €26,99, e-book €13,99 | Online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna.Cargo

de beste tweedehands thrillers vind je bij boekenbalie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.