De zaak Magritte


Recensie De zaak Magritte door Dayenne Wamsteeker:

Alex Berger zit diep in de put. Na het overlijden van zijn vrouw bij de aanslagen in Parijs is hij een emotioneel wrak. Hij heeft zijn werk als rechercheur moeten neerleggen en brengt zijn dagen depressief en drinkend door. Dan worden er twee vrouwen vermoord en wijst alles in de richting van één specifieke dader, een oude bekende van Alex. Hem wordt gevraagd of hij bij het moordonderzoek wil helpen, omdat hij de dader door en door kent. In eerste instantie weigert Alex, maar uiteindelijk voelt hij toch de roeping om achter de dader aan te gaan.

Auteur Toni Coppers is een bekende Vlaamse auteur van misdaadromans. Eerder schreef hij een serie over de Antwerpse politiecommissaris Liese Meerhout. Deze serie is verfilmd voor de Vlaamse omroep VRT onder de titel Coppers. De zaak Magritte is het eerste deel van een nieuwe serie van Toni Coppers, met oud-rechercheur Alex Berger in de hoofdrol. De zaak Magritte werd genomineerd voor de Hercule Poirot Prijs in 2017. Inmiddels is van deze serie over Alex Berger ook het tweede deel verschenen: Val. 

In 2017 was het 50 jaar geleden dat de Belgische kunstenaar Magritte is overleden. 2017 was dan ook het jaar van Magritte. Deze kunstenaar is onder andere bekend geworden door zijn schilderij: La trahison des images (Het verraad van de voorstelling). Toni Coppers is door zijn erven benaderd om een misdaadroman te schrijven die de wereld van de schilder eer zou aandoen. Dit heeft geresulteerd in deze thriller: De zaak Magritte. Op de cover van het boek prijkt ook de welbekende pijp uit een van de kunstwerken van Magritte. Regelmatig wordt in deze thriller subtiel verwezen naar werken van Magritte, waardoor dit boek een eerbetoon is aan deze kunstenaar.

De zaak Magritte is het eerste deel van een misdaadserie met oud-rechercheur Alex Berger in de hoofdrol. Berger is een boeiend personage. In het verleden was hij een toegewijd en goed rechercheur, maar door de dood van zijn vrouw is hij veranderd in een depressieve man die veel te veel drinkt om zijn verdriet te vergeten. Door het moordonderzoek wordt Alex Berger gedwongen om weer in contact te komen met mensen, zoals zijn oud-collega’s. Dit gaat moeizaam, maar helpt hem om weer verder te gaan in het leven.

Auteur Toni Coppers heeft een prettige schrijfstijl. In het verhaal is aan de ene kant aandacht voor het persoonlijk leven van Alex Berger en zijn strubbelingen omtrent het verlies van zijn vrouw. Daarnaast loopt er door het verhaal spanning in verband met het moordonderzoek. De dader lijkt bekend, maar hoe kan deze ogenschijnlijk “simpele man” deze doordachte moorden hebben gepleegd?

De zaak Magritte is een boeiende thriller van de Vlaamse auteur Toni Coppers. Dit eerste deel van deze nieuwe misdaadserie met oud-rechercheur Alex Berger smaakt zeker naar meer. Ik waardeer deze thriller met 4 sterren.

★★★★★
Titel: De zaak Magritte | Auteur: Toni Coppers | Uitgeverij Manteau | Categorie: thriller | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 272 pagina’s | ISBN13: 9789022337677 | Verkrijgbaar sinds: 18-06-2020  Recensent: Dayenne Wamsteeker | Datum recensie: 23-08-2020 | Prijs: €14.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.