Recensie Dicht bij huis door Hannie van Grol:
Gevaarlijk dicht bij huis
Derek Cutter, de zoon van Jim en Ellen Cutter, heeft gehoord dat zijn vriend en tevens buurjongen Adam Langley een week op vakantie gaat met zijn ouders. Hij bedenkt een slinks plannetje om in het huis achter te blijven als hij zijn vriend gedag heeft gezegd. Hij heeft dan een week lang de gelegenheid om ongestoord met zijn vriendin Penny daar af te spreken. Maar als hij zich verstopt heeft in het souterrain en van daaruit zijn vriendin belt, hoort hij de auto van de Langleys weer terugkomen. Even later hoort hij dat de bel gaat en dat er drie schoten afgevuurd worden. Als alles weer stil is, verlaat hij zijn schuilplaats en ziet hij dat zijn drie buren vermoord zijn. Vreselijk geschrokken ontvlucht hij het huis van de buren.
Een politieonderzoek start en al gauw wordt duidelijk dat Derek langer in het huis van de buren was dan hij in eerste instantie vertelde. Ook andere verzwegen feitjes komen aan het licht en dat zorgt ervoor dat de verdenking op Derek valt. Na een tijdje wordt hij gevangen gezet en begint de advocaat samen met de ouders – die niet geloven dat Derek hiertoe in staat is – de zoektocht naar het bewijs dat de jongen onschuldig is. De politieman die het onderzoek leidt, komt ook met data die een ander licht werpen op de situatie. En zo staat het boek vol met verrassende wendingen. Telkens als de oplossing dichtbij is, wordt er weer een nieuwe aanwijzing aan het verhaal toegevoegd.
Vanaf het begin word je het verhaal ingezogen. Als lezer weet je dat Derek geen schuld heeft aan de dood van zijn buren, maar wel valt de verdenking op hem door allerlei dingen die zeer mondjesmaat aan het licht komen. Dat maakt het verhaal wel heel aantrekkelijk om te lezen, omdat je als lezer ook verrast wordt door de nieuwe informatie en een andere invalshoek voorgeschoteld krijgt. Iedereen zou zomaar een motief kunnen hebben om de Langleys uit de weg te ruimen. Ieder nieuw detail heeft een functie in het verhaal en dat is bijzonder knap gedaan.
Tot het eind van het boek toe blijft het spannend hoe de zaak in elkaar zit. Pas echt op het laatst wordt de ware toedracht onthuld. Er is sprake van subtiele spanning die ervoor zorgt dat je aandacht van begin tot eind gevangen blijft. Heel af en toe zit je even op het puntje van je stoel, maar door de bank genomen word je getrakteerd op een cliffhanger die nieuwe informatie aan het verhaal toevoegt en een totaal ander licht op de zaak werpt.
Het taalgebruik van Barclay is prettig en toegankelijk en hier en daar komt er zelfs wat ironie om de hoek kijken als de literaire wereld voorbijkomt of een ambtenaar ten tonele wordt gevoerd. En dat maakt het boek nog aantrekkelijker om te lezen. Barclay is begonnen als journalist en later overgestapt naar het schrijverschap. Hij heeft al diverse titels op zijn naam staan. Dicht bij huis is een heruitgave, het boek verscheen voor het eerst met een andere cover in 2009. Op deze manier komt Barclay opnieuw in de aandacht te staan met dit boek dat intrigeert door opbouw, vele wendingen en een verrassende plot. Een aanrader voor liefhebbers van een goed opgebouwde thriller met subtiele spanning.
★★★★★
Titel: Dicht bij huis | Leesfragment | Auteur: Linwood Barclay | Uitgeverij: De Boekerij | Categorie: Thrillers, misdaadromans | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 416 pagina’s | ISBN13: 9789022591819 | Verkrijgbaar sinds: januari 2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 15-02-2021 | Prijs: € 12.50, e-book € 8.99 | Bestellen