Een vorm van verraad


Recensie Een vorm van verraad door Brigitte Audiens:
Lieneke Dijkzeul heeft met het boek Een vorm van verraad een nieuwe thriller geschreven met Inspecteur Paul Vegter in de hoofdrol.

De inspecteur is weduwnaar en ondertussen 57 jaar. Hij staat op het punt om nog eens in het huwelijksbootje te stappen met zijn jongere collega, Renée Pettersen. De inspecteur ontvangt dreigbrieven op het bureau en ook thuis. Paul is geneigd om deze opzij te leggen, maar het Hoofd van de Politie wil dit toch verder onderzoeken. Kort daarna, rond drie uur ’s nachts wordt hun huis beschoten door twee mannen met een kalasjnikov.

Het hoofd van de politie zorgt voor politiebescherming, mede ook om de buren gerust te stellen. De veiligheid wordt afwisselend voorzien door Hans Willems en Michael Baljuw in te schakelen. Dit wordt soms als storend aangezien door Renée en Paul Vegter. Zij willen zelf op onderzoek gaan.

Ondertussen werken Paul Vegter en Renée aan een andere zaak. Dit samen met hun collega Sjoerd Talsma. Er is namelijk een driejarig jongetje, Jayden, dat een dodelijke val maakte van een balkon vanaf de vijfde verdieping. De moeder was aan het werk en de stiefvader verklaarde dat het een ongeluk was, maar deze verklaring klinkt heel ongeloofwaardig.

De dag van het huwelijk breekt aan en Paul en Renée komen aan bij het Stadhuis. Tot hun verbazing staat er een erehaag van verschillende collega’s klaar om hen te begroeten. De zon schijnt hoog aan de hemel en het lijkt een prachtige dag te worden. Als ze na de ceremonie terug naar buiten komen, staan ze boven aan de trappen en komt er een auto voorbij het Stadhuis gereden, waarbij er iemand begint te schieten op Paul en Renée en hun kompanen. Er vallen verschillende slachtoffers. Daarna volgen er vele acties tegelijkertijd.

Lieneke heeft veel ervaring met schrijven. Dat merk je aan de gedetailleerde beschrijvingen van de gebeurtenissen die de personages overkomen. Ze geeft ook de omgeving natuurgetrouw weer. Je bent zelf aanwezig bij de trouwerij, je loopt mee door de tuin bij de avondwandeling met Renée en Paul … Je voelt je betrokken bij de acties.

De personages leer je beter kennen doordat je inkijk krijgt in het privéleven van Paul Vegter en ook in dat van Sjoerd Talsma. Hij is nog in rouwverwerking na het overlijden van zijn vrouw Akke. De andere collega’s leer je ook kennen, maar in iets mindere mate dan de hoofdpersonen. De manier waarop Lieneke Paul Vegter als “mopperkont” kan weergeven, vind ik leuk overkomen.

Een vorm van verraad is vloeiend geschreven. Het is opvallend dat het hier een team van oudere politiemensen betreft, die de dossiers behandelen met logisch denken, redeneren en elimineren, hoe de werking verloopt in een team dat al jaren samenwerkt.
Dit keer geen thriller vol actie – schieten – special effects…., maar een genre van een klassiekere politiezaak die opgelost moet worden. Inclusief het vele roken en een goede borrel drinken. De verschillende open lijnen die in het verhaal tevoorschijn komen, worden op het einde op een heel verrassende manier verweven tot een ontknoping die je niet volledig ziet aankomen.

Op het einde heb ik wel het gevoel dat er nog een hoofdstukje ontbreekt om de laatste eindjes af te werken. Bijvoorbeeld: het dossier van Jayden had iets verder uitgewerkt mogen worden. En hoe gaat het nu verder met Paul Vegter en zijn vrouw Renée ? Hij heeft nog zoveel vragen. Je leert hem kennen als een doortastende inspecteur die goed kan delegeren en zelf zijn zaken wil en kan oplossen. Verder in het verhaal wordt hij onzeker door het gebeuren (ik ga geen spoilers geven). Welk effect heeft dit op zijn relatie? Of is dit bewust gedaan en komt er misschien nog een vervolg ?

Dit was voor mij een eerste kennismaking met het werk van Lieneke Dijkzeul. Ik zal zeker nog andere boeken van haar lezen. Dit genre spreekt me zeker aan.

Ik heb Een vorm van verraad van Lieneke Dijkzeul met veel plezier gelezen en geef het vier sterren.

★★★★
Titel: Een vorm van verraad | Auteur: Lieneke Dijkzeul | Uitgeverij: Ambo|Anthos | Categorie: thriller | Verkrijgbaar als: e-book en paperback | 280 pagina’s |ISBN: 9789026351228 | Verkrijgbaar sinds: 06-03-2020 | Recensent: Brigitte Audiens | Datum recensie: 22-04-2020 | Prijs: €20,99 – e-book €12,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.