Graf 521


Recensie Graf 521 door Hannie van Grol:
Spannend verhaal met originele insteek

In de Sint-Janskathedraal in Den Bosch wordt afgaande op een vreemde onverklaarbare lucht een graf ontdekt waarin twee lijken worden gevonden. De identiteit is niet bekend en ook is er geen enkele aanwijzing richting de dader. Het rechercheduo Linda Mandemaker en Hans Dijkma, dat zich net gevestigd heeft in Den Bosch na een bijna fatale gebeurtenis in Amsterdam, wordt meteen op de zaak gezet. Buiten dat ze collega’s zijn, hebben ze ook een relatie. Ze hebben geen enkel aanknopingspunt in deze zaak.

Enige tijd later wordt een vrouw gevonden aan een keukentafel. Zij blijkt gewurgd te zijn. Er wordt op het lichaam van de dode vrouw een vingerafdruk gevonden van een vrouw die al acht jaar vermist blijkt te zijn. Beide zaken lijken niets met elkaar te maken te hebben, maar daar komt al vrij snel verandering in. Dan volgt een spannende zoektocht naar de dader waarin de lezer telkens weer voor nieuwe raadsels wordt geplaatst.

De proloog van Graf 521 trekt je gelijk het verhaal in en je aandacht blijft gevangen gedurende de rest van het boek. De schrijfstijl is lekker vlot en je leest mede door de korte hoofdstukken snel door het verhaal heen. Er zijn twee perspectieven van waaruit wordt geschreven. Het eerste is vanuit Laura en Hans, en het tweede vanuit de dader. Ondanks dat je weet wie de dader is, blijft de spanning tot op het laatst bewaard, omdat niet duidelijk is hoe de ware toedracht van de moorden heeft plaatsgevonden. De tijdsaanduiding boven de hoofdstukken laat zien op welke dag het volgende gedeelte zich afspeelt.

De karakters worden goed uitgediept en de auteur geeft blijk van inzicht in de menselijke psyche. Ook het thema pesten op school komt duidelijk tot z’n recht. Wat een mooie toevoeging is, is de beschrijving van Den Bosch, de route met de rondvaartboot en last but not least een prachtige uitleg over de St-Jan. Je waant je in Den Bosch en ziet de stad en de kathedraal voor je geestesoog verschijnen.

Het boek Graf 521 leent zich er uitstekend voor om te verfilmen en er een spannende politieserie van te maken. In dat geval zou het eerste deel De Matchmaker erbij betrokken kunnen worden. Helaas is dat eerste deel minder bekend, terwijl het destijds wel goed ontvangen werd. Dit tweede deel is echter prima los te lezen, al ontstaat soms het gevoel dat je niet precies weet wat er zich destijds heeft afgespeeld in Amsterdam. Hopelijk voegt het rechercheursduo Laura en Hans nog meer spannende gebeurtenissen toe en ontstaat er om hen heen een boeiende thrillerreeks.

★★★★
Titel: Graf 521 | Auteur: Franziska Weissenbacher | Uitgeverij: LetterRijn | Categorie: thrillers | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 245 pagina’s | ISBN13: 9789493192096 | Verkrijgbaar sinds: februari 2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 25-03-2021 | Prijs: €18.00, e-book €5.99 |Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.