Grid


Recensie Grid door Sheila Vermeulen:
Waarom wil de ex-marinier juist hem spreken?

Sinds enige tijd is Josh Cain aangesteld als de lijfarts van de President van de Verenigde Staten. Een job die hij in eerste instantie niet had willen aannemen, maar waartoe hij zich heeft laten overhalen door een goede vriend. Het feit dat Josh onder andere gespecialiseerd is in traumaverwerking, zou de President kunnen helpen met de vreselijke nachtmerries die hij heeft over zijn dood.

Wanneer Josh zijn aanwezigheid wordt verzocht door een ex-marinier die dreigt met zelfmoord, spoedt hij zich naar de kerk waar deze man zich bevindt. De man vertelt Josh dingen waar hij niet van op de hoogte kan zijn en hij waarschuwt hem dat er vergevorderde plannen zijn om de President te vermoorden. Voordat Josh door kan vragen, wordt de ex-marinier met één kogel om het leven gebracht.

“Als deze man zegt dat hij niemand kwaad wil doen en naar beneden komt nadat hij zijn zegje heeft gedaan, dan zal ik hem het voordeel van de twijfel geven. Wanneer puntje bij paaltje komt, zijn er slechts drie dingen die belangrijk zijn. Wie is hij? Wat wil hij? Waarom vroeg hij naar mij?”-Nick Cook

Door die ontmoeting wordt Josh meegezogen in een reeks gebeurtenissen die niet alleen gevaarlijk zijn, maar ook veel van zijn voorstellingsvermogen vragen.

Grid van Nick Cook is een gedegen opgebouwde en complexe thriller over een niet alledaagse materie.

Het verhaal van Grid zit goed in elkaar. Alle lijntjes worden gaandeweg het verhaal uitgezet en worden daarna in een rustig tempo samengebracht. Daarin zat ook gelijk het dubbele gevoel dat ik had bij dit boek. Het uitgangspunt vind ik ontzettend goed gekozen, maar in de opbouw was het voor mij soms iets te theoretisch en traag. Hierdoor was het wat lastig om in het verhaal te komen, wat verderop wel werd goedgemaakt.

Grid kent naast Josh nog een hele rij personages die regelmatig voorbijkomen. Hiervan is achter in het boek een overzicht te vinden. Door de lange lijst namen zou je wellicht ontmoedigd kunnen raken. Toch blijkt het redelijk gemakkelijk om het verhaal en de personages te volgen, zonder telkens in de namenlijst te hoeven duiken.

De vormgeving van het boek is, wat mij betreft, bijzonder geslaagd en past goed bij de inhoud ervan. De flaptekst die is weergegeven als een vertrouwelijk document, is origineel en valt op. De manier waarop de zwarte letters op de witte ondergrond van de voorkant zijn geplaatst, lijken je, net als de inhoud van het boek, soms een beetje te verwarren.

Grid van Nick Cook kent, naast de eerder genoemde minpuntjes, vooral ook een hoop goede punten. Het verhaal klopt en is niet standaard. De combinatie van politiek, inlichtingendiensten en het onverklaarbare maken het, naar mijn mening, een geslaagde thriller. Ik geef Grid 4 sterren.

★★★★
Titel: Grid | Auteur: Nick Cook | A.W. Bruna Uitgevers | Categorie: thrillers, politiek  | Verkrijgbaar als: paperback, e-book en luisterboek | 464 pagina’s | ISBN13: 9789400511194 | Verkrijgbaar sinds: augustus 2020 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 20-10-2020 | Prijs: €22.99, e-book €13.99, luisterboek €15.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.