Hartendief


Hartendief 3dVermissing van een zevenjarige

Mary Higgins Clark heeft verschillende boeken op haar naam staan. Samen met Alafair Burke schreef ze de Verdacht-serie, waarvan Hartendief het zevende en laatste deel is. Laurie is producer van het tv-programma Verdacht. Ze staat op het punt te gaan trouwen met Alex, de voormalige presentator van haar programma. Met de familie hebben ze zich naar de plek begeven waar de trouwerij plaats zal vinden. Maar dan verdwijnt op raadselachtige wijze het zevenjarige neefje van Alex, adoptiekind van Marcy en Andrew.

De zoektocht naar het jongetje Johnny begint en zal uiteindelijk negen dagen in beslag nemen, zodat het huwelijk uitgesteld moet worden. Er is geen enkel aanknopingspunt, er wordt gezocht in het familieverleden, in eerdere gebeurtenissen die misschien een link zouden kunnen leggen naar de verdwijning, maar alles lijkt tevergeefs. De angst en bezorgdheid van de ouders is duidelijk voelbaar en de band die Marcy heeft met haar adoptiezoontje, wordt invoelend beschreven.

Hartendief start met een proloog die zich vijf jaar eerder afspeelt. Het is onduidelijk waar dit in het verhaal een rol speelt tot uiteindelijk het verband met de huidige situatie naar voren komt. Het verhaal wordt in korte hoofdstukken verteld, wat de leesbaarheid bevordert. Er wordt vanuit verschillende perspectieven verteld, mooi en aangrijpend zijn de korte hoofdstukken vanuit het jongetje Johnny. Zijn moed en slimheid raken diep.

Er worden verschillende sporen nagegaan, waarvan er meerdere de politie én de lezer op een dwaalspoor zetten. Er is één spoor dat veelbelovend is en heel gedetailleerd wordt beschreven, maar uiteindelijk niet tot de oplossing zal voeren. Daardoor worden er ook meerdere personen ten tonele gevoerd, wat hier en daar voor verwarring zorgt. De ontknoping komt tenslotte als een complete verrassing.

Om dit zevende deel te kunnen lezen, is het niet nodig de eerdere delen gelezen te hebben. In Hartendief worden de personages uitgebreid aan je voorgesteld. De hoofdpersonen krijgen voldoende aandacht, de andere worden vaak even genoemd en beschreven, wat soms wat onduidelijkheid met zich meebrengt. Het is jammer dat er veel aandacht wordt besteed aan de sporen die doodlopen, dat leidt af van de rode draad in het boek.

Er komen meerdere thema’s aan de orde in Hartendief, zoals familieverleden, adoptie, verslaving, hersenletsel en de gevolgen ervan na een zwaar verkeersongeluk en natuurlijk ook ouderliefde en de romantische liefde, zoals we gewend zijn van Mary Higgins Clark. Wat intrigeert, is de nachtmerrie voor ouders als een kind verdwijnt en dat wordt met heel veel gevoel beschreven. Dat is ook de grootste drijfveer om door te lezen en zodoende neem je de uitweidingen voor lief. Tenslotte gaat het om de zoektocht en het slagen daarvan. Het eind van het boek is verrassend en wordt door de opgevoerde spanning naar een hoogtepunt gebracht.

Xander uitgevers

★★★
Hartendief coverTitel: Hartendief | Auteur: Mary Higgins Clark en co-auteur Alafair Burke | Xander Uitgevers | Categorie: thrillers, misdaadromans | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 336 pagina’s | ISBN13: 9789401616874 | Verkrijgbaar sinds: maart 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 17-04-2022 | Prijs: € 21,99, e-book € 9,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.