Het Caravaggio vonnis


Het Caravaggio-vonnisHoe ver kun je gaan als liefhebber van kunst?

Op het platteland van Toscane verdwijnen kort na elkaar twee haast identieke kinderen. Een ervan weet te ontsnappen. Valentina Medici wordt belast met het onderzoek, het is haar eerste officiële onderzoek en ze vreest dat het wel eens haar laatste kan zijn. De enige die haar gelooft, is Fabio Costa, een collega met een dubieus en duister verleden. Samen met hem gaat ze op zoek naar de ware toedracht van dit gruwelijke misdrijf. De tijd begint te dringen als er nog een kind verdwijnt. Valentina krijgt weinig medewerking, omdat haar vermoeden dat er sprake is van een veelomvattend complot, niet onderschreven wordt. Ondanks alles zet ze door en langzaamaan ontdekken ze samen de overeenkomst met de schilderijen van Caravaggio, een schilder van zeer realistisch werk uit de zestiende eeuw.

Toch lijkt het alsof ze achter de feiten aanhollen en de moordenaar hen net telkens een stap voor is. Het wordt een race tegen de klok, terwijl de zaak steeds ingewikkelder wordt. De relatie van Valentina en Fabio komt ook onder druk te staan, feiten uit het verleden vertroebelen de samenwerking. Op de helft van het boek, als je denkt dat de moordenaar gevonden en ontmaskerd is, ontvouwt zich nog een steeds duisterder wordend en complex verloop.

Het Caravaggio-vonnis is te vergelijken met de boeken van Dan Brown. Die berusten ook op bestaande feiten en het verhaal eromheen is fictie. Het boek is gruwelijk spannend en de ijzingwekkende taferelen die beschreven worden, doen surrealistisch aan. Dat zorgt ervoor dat je, ondanks dat het een lijvig boekwerk is, door het verhaal heen vliegt. De schrijfstijl van Marco De Franchi, voormalig hoofdcommissaris, is heel toegankelijk. De beschrijvingen van de schilderijen van Caravaggio zijn heel duidelijk en getuigen van een grote kennis over die schilder. Ook andere kunstenaars passeren de revue.

Het Caravaggio-vonnis oogst bewondering voor de verbinding van de misdrijven met de schilderkunst. Ook het landschap en de oude gebouwen van Toscane worden beeldend beschreven, terwijl de kennis van de ICT ook overtuigend overkomt. De opbouw is ingenieus en wordt overtuigend neergezet. Het boek voldoet op meerdere vlakken aan de interesses van de lezer. De personages worden ook goed uitgediept en heel langzaam worden de karakters werkelijk blootgelegd. De spanning wordt goed opgebouwd, zakt af en toe even in, maar klimt dan weer op tot ongekende hoogte, tot pas in de laatste zin de ontknoping helemaal duidelijk wordt.

Het Caravaggio-vonnis is een echte aanrader voor de liefhebbers van thrillers met net een diepere laag die hier ligt in de verbinding met de schilderkunst. Een gruwelijk ijzingwekkend surrealistisch verhaal!

★★★★★
Het Caravaggio-vonnisTitel: Het Caravaggio-vonnis| Leesfragment | Auteur: Marco De Franchi | Xander Uitgevers  | Categorie: thrillers, misdaadromans  | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 480 pagina’s | ISBN13: 9789401618113 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 06-11-2022 | Prijs: paperback €21,99, e-book € 9,99 | Te beluisteren via: Storytel | Online te bestellen via: Bol.com, Bookspot en Bruna.Xander uitgevers

de beste tweedehands thrillers vind je bij boekenbalie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.