Het jaar van het varken


Het jaar van het varken 3dGruwelijke spanning

Carmen Mola is het pseudoniem waarachter drie Spaanse auteurs schuilgaan. Het jaar van het varken is hun derde thriller met als hoofdpersoon Elena Blanco. Hoewel je de boeken apart kunt lezen, is het aan te bevelen bij het eerste boek te beginnen. De verhoudingen en privésituatie van de verschillende leden van het team BAC, een speciaal team binnen de politiemacht, vormen een rode draad door de boeken heen. Elena Blanco was tot voor een jaar de leidinggevende in dit team, maar nu blijkt dat Chesca, haar vriendin en opvolgster, is verdwenen, besluit ze haar ex-collega’s een handje te helpen.

Chesca is niet op komen dagen bij de rechtbank en dat is zo’n ongekende situatie dat er al gauw argwaan ontstaat bij de teamleden. Als ze op onderzoek uitgaan, ontdekken ze een kant van Chesca die ze goed verborgen heeft gehouden. Het blijkt dat ze een heftig verleden heeft gehad, waaraan ze enkele trauma’s heeft overgehouden. Vastbesloten af te rekenen met de demonen uit haar verleden neemt ze wraak die haar duur komt te staan. Als lezer kom je erachter dat ze vastgehouden wordt op een onbekende locatie, waar ze beestachtig wordt behandeld. Uiteindelijk belandt het team op een oude varkensboerderij waar zich lugubere taferelen afspelen.

Het jaar van het varken kent twee verhaallijnen. De eerste gaat over de verdwijning van Chesca en de zoektocht naar haar. De tweede verhaallijn waarmee het boek begint, gaat over Valentina, een vrouw die, omdat ze zwanger is, trouwt met Antón. Dit verhaal staat in cursief afgedrukt en wordt hier en daar tussen de hoofdstukken door verteld. Uiteindelijk komen de twee lijnen bij elkaar en wordt het verband duidelijk.

De spanning is vanaf het begin aanwezig. Je aandacht blijft gevangen en geboeid verslind je het ene na het andere hoofdstuk. Een aantal onverwachte wendingen versterken het effect nog. Als je eindelijk denkt dat duidelijk is, hoe de zaak in elkaar steekt, komt er nog een zinderende afsluiting achteraan. Het boek blijft intrigeren. Het is wel zaak je aandacht erbij te houden, er komen nogal wat Spaanse namen en locaties voorbij. Maar gaandeweg raak je er helemaal in en is ook dat geen enkel probleem meer.

De karakters worden goed uitgediept. De psychologie achter de teamleden en de slachtoffers wordt treffend omschreven. Weer maken we een belangrijk deel van het privéleven van de leden van de BAC mee. Ook de titel is zeer van toepassing op het boek. Af en toe wordt meegedeeld dat dit jaar het Chinese jaar van het varken wordt genoemd, des te treffender omdat de oude varkensboerderij en de praktijken die zich er afspelen, daarbij goed aansluiten.

Het jaar van het varken is een spannend, luguber en gruwelijk verhaal, waarin zich onvoorstelbare taferelen afspelen met horrorachtige elementen, die je de rillingen over de rug laten lopen. Voor de liefhebbers van een ijzingwekkende thriller is dit een echte aanrader!

Xander uitgevers

★★★★★
Het jaar van het varken bolTitel: Het jaar van het varken | Auteur: Carmen Mola | Uitgeverij: Xander Uitgevers | Categorie: thrillers | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 400 pagina’s | ISBN13: 9789401616287 | Verkrijgbaar sinds: februari 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 17-03-2022 | Prijs: €21,99, e-book €9,99 | Bestellen

Nextory plat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.