Het tweede skelet


Recensie Het tweede skelet door Hannie van Grol:
Hoe een skelet van jaren oud voor veel opschudding zorgt

In Knokke wordt in een hoeveelheid aanvulzand een skelet gevonden. Als inspecteur Daniël Pisters erbij wordt geroepen, is hij er bijna zeker van dat dit zijn al jaren vermiste zoon toebehoort. Maar Luk Borré, die als interim overste tijdelijk de leiding heeft, wil deze zaak zo snel mogelijk afsluiten en er niet al te veel aandacht aan besteden, zodat hij, als Theofiel Mangels terugkeert, geen onopgeloste zaken over hoeft te dragen. Maar het onderzoek verloopt stroef en veel blijft onduidelijk. Dan wordt er een tweede skelet gevonden, wat een andere kijk op de zaak werpt. Gaat Luk Borré deze misdaad van jaren geleden nog tijdig oplossen voor hij weer leidinggevende af is, of slaagt hij er niet in dit raadsel positief af te sluiten?

De lijvige serie rond inspecteur Luk Borré is weer aangevuld met een nieuw deel (nummer 20). Voor een eerder boek in deze serie ontving Jos Pierreux de Hercules Poirotprijs 2019. Mijn verwachtingen waren dan ook hoog gespannen. Niet alleen Luk Borré speelt een belangrijke rol, ook Daniël Pisters wordt een hoofdrol toebedeeld. Het boek staat vol met Vlaamse uitdrukkingen, wat het leesplezier voor iemand uit Nederland niet echt bevordert. Ook de luchtige grapjes die gemaakt worden, doen soms erg flauw aan. Bovendien speelt veel van het privéleven van beide mannen een grote rol. De voorgeschiedenis is niet duidelijk en er wordt niet even een korte terugblik gegeven, zodat dat gedeelte van het verhaal begrijpelijker zou zijn.

De misdaad die voorkomt in dit boek, is wel op zichzelf staand. Na veel speurwerk en regelmatig op een dood spoor beland te zijn, komt er uiteindelijk schot in de zaak. Maar voor je zover bent, moet je je wel door een langdradig en onsamenhangend stuk heen worstelen. De redelijk korte hoofdstukken worden afgewisseld met dagboekfragmenten van twintig jaar geleden, die afkomstig zijn van Kim, een jonge vrouw die in Thailand blijkt te wonen. Heel lang blijft onduidelijk hoe deze gedeeltes in het grote geheel passen. Pas in het laatste kwart van het boek wordt de samenhang duidelijk en dan blijkt er nog veel meer boven tafel te komen, zodat op het laatst in een sneltreinvaart de verrassende ontknoping verteld wordt.

De schrijfstijl van Jos Pierreux is vlot te noemen, maar is door het vele Vlaams en de soms onnodige uitweidingen niet altijd even toegankelijk. Er wordt zoveel aandacht besteed aan de vondst van de skeletten en het onderzoek daarnaar, dat de aandacht niet altijd gevangen blijft. Dat laatste gebeurt pas, als er echt schot in de zaak komt. Maar sommige uitdrukkingen zijn zeker de moeite van het vermelden waard:
Een kilo houding weegt zwaarder dan een ton woorden. (Blz.109).
Als België een vrouw zou zijn, was Knokke haar broche. (Blz. 157).

Zo staan er veel grappige en steekhoudende opmerkingen in Het tweede skelet, zodat het met vlagen ook echt genieten is. Voor de liefhebbers van de reeks boeken rond Luk Borré is dit weer een leuke aanvulling die meer prijsgeeft van het privéleven van de inspecteurs en aan de andere kant worden ze ook weer geconfronteerd met het oplossen van een misdaad in de regio Knokke-Heist. Voor degenen die niets van deze serie kennen, is het aan te raden eerst wat ander werk rond Luk Borré te lezen.

★★★
Titel: Het tweede skelet | Auteur: Jos Pierreux | Uitgeverij Vrijdag | Categorie: misdaadroman | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 376 pagina’s | ISBN13: 9789460018886 | Verkrijgbaar sinds: juni 2020 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 17-07-2020 | Prijs: € 22,50, e-book € 11,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.