Het virus


Recensie Het virus door Sheila Vermeulen:
Je bent nergens veilig voor online gevaar. Criminaliteit in de nabije toekomst.

Het is februari 2034 wanneer Europol inspecteur Lara Hartman en communicatieadviseur Frank Willems worden ingeschakeld om te onderzoeken hoe een zelfrijdende auto ineens op hol heeft kunnen slaan. Een situatie die heeft geleid tot de dood van de onfortuinlijke ‘bestuurder’.

“Hij schrikt als de virtuele tekst op de voorruit kleiner wordt en tot zijn afgrijzen plaatsmaakt voor een aftelklok. En ze start bij vijf minuten. Dit moet malware zijn, beseft hij, kwaadaardige software, waardoor de controle over zijn auto is overgenomen.”-Eddy Willems en Alain Dierckx

Kort daarna vinden er nog twee incidenten plaats. Al snel blijkt dat hier sprake moet zijn van een uiterst gevaarlijk computervirus. De NAVO, die zorgdraagt voor de internationale internetbeveiliging, staat voor een raadsel. Dit kan uitdraaien op een kolossale ramp en alle middelen worden ingezet om een dergelijke ramp te voorkomen.

Lara en Frank beginnen aan een race tegen de klok om de daders te vinden, terwijl er ondertussen door experts wordt gewerkt aan een antivirus. Maar kan deze ramp nog wel worden afgewend?

Het virus is een thriller over cybercriminaliteit, die zich afspeelt in de zeer nabije toekomst.

In deze toekomst zijn er zelfrijdende auto’s en is informatie, bijvoorbeeld met behulp van smartwatches, gemakkelijk en overal verkrijgbaar. Dat maakt natuurlijk ook dat virussen altijd op de loer liggen en cybercriminelen hun slag proberen te slaan. Dit alles biedt de voedingsbodem voor het verhaal in Het virus.

Verwacht bij Het virus dus geen knallende actiethriller. Veel van het onderzoek en de actie vindt plaats achter een computer. Veldwerk bestaat deels uit het onderzoeken van andermans computer. Deze digitale zoektocht is echter op zichzelf al behoorlijk spannend. Natuurlijk moeten de daders nog wel worden gevonden en worden opgepakt, dus die soort actie ontbreekt niet.

Wat knap is, is dat de auteurs (met hun achtergrond als communicatieadviseur en securityspecialist) niet verzanden in onbegrijpelijke technologische termen, maar het verhaal juist heel helder en begrijpelijk hebben weten te houden. Als lezer word je meegenomen in de enerverende wereld van cybercriminelen, virussen en de technologie van de toekomst, zonder dat het veel moeite kost om dit alles te kunnen volgen.

Het virus van Eddy Willems en Alain Dierckx is een boeiende thriller over een vorm van criminaliteit, die ook in onze wereld een steeds grotere rol zal gaan spelen. Dit boek krijgt 4 sterren van mij.

★★★★
Titel: Het virus  | Leesfragment | Auteur: Eddy Willems en Alain Dierckx | Uitgeverij Lannoo | Categorie: thrillers, cyberthrillers  | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 288 pagina’s | ISBN13: 9789401467506 | Verkrijgbaar sinds: 22-09-2020 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 16-12-2020 | Prijs: €20,99 en e-book €14,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.