In eigen hand


In eigen handHet begin van een nieuwe serie rond Nikki Benjamins

Nikki Benjamins is een eigen rechercheursbureau begonnen, nadat ze haar baan bij de politie verloren is. Ze werd ontslagen omdat ze een leidinggevende een blauw oog had geslagen. De reden hierachter komen we langzamerhand in het verhaal te weten. Voormalig collega Ferry Akkermans klopt bij haar aan als zijn zoon Max door een auto-ongeluk om het leven is gekomen, hij twijfelt namelijk aan de resultaten van het onderzoek dat daarna uitgevoerd werd. Nikki twijfelt of ze mee zal werken, maar als ze van een andere kant ook aanwijzingen krijgt dat er twijfel bestaat aan de doodsoorzaak, besluit ze zelf op onderzoek uit te gaan.

Op slinkse wijze probeert ze haar ex-collega’s in te schakelen als er bepaalde informatie nodig is. Dit wordt haar niet altijd in dank afgenomen en dan blijkt ook dat niet iedereen in het team te vertrouwen is. Bij wie kan ze nog wel aankloppen en wie kan ze beter vermijden? Bij Max’ vrienden ervaart ze veel weerstand, sommige vertellen erg weinig, terwijl ze duidelijk de indruk heeft dat er veel meer achter zit. Langzamerhand ontdekt ze een wereld vol corruptie en schandalen. En er komen nog veel meer onverkwikkelijke zaken aan het licht.

In eigen hand houdt je aandacht gevangen van het begin tot het eind van het boek. Er gebeurt heel veel en je rolt van de ene gebeurtenis in de andere. Soms als je denkt te begrijpen hoe het verhaal in elkaar zit, volgt er weer een wending die je op een totaal ander spoor zet. De opbouw is goed gedoseerd, naar het einde toe loopt de spanning op naar een climax. Het blijft meedenken en gissen naar de ware toedracht. Linda Jansma weet als geen ander hoe een thriller geschreven moet worden.

De karakters zijn goed uitgewerkt, vooral het personage van Nikki komt duidelijk uit de verf. Al lezende ontwikkel je een sympathie voor haar persoon, maar ook krijg je bewondering voor haar moed en doorzettingsvermogen om het onrecht te bestrijden. Nikki Benjamins is een eigenzinnige, stoere politievrouw, die zich niet zo gauw klein laat krijgen door de grootste criminelen. Dat ze daarbij af en toe wat naïef op een situatie reageert, maakt haar alleen maar menselijker.

In eigen hand is een vlot geschreven, beeldende thriller, die je aandacht gevangen blijft houden. Ieder personage zou zomaar iets verdachts kunnen hebben. Het verhaal zit goed in elkaar met een ontknoping die pas helemaal op het eind komt. Er worden veel actuele thema’s, zoals o.a. drugs, prostitutie met minderjarigen, in behandeld. Het wachten is op een vervolg in deze nieuwe serie met een sympathieke vrouwelijke particulier rechercheur.

De crime compagnie

★★★★
In eigen handTitel: In eigen hand | Auteur: Linda Jansma | Uitgeverij: De Crime Compagnie | Categorie: Thrillers | Verkrijgbaar als paperback, e-book en luisterboek | 350 pagina’s | ISBN13: 9789461094513 | Verkrijgbaar sinds: juli 2020 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 27-04-2022  | Prijs: €19,95, e-book €9,99 en luisterboek €12,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.