Verlossing


Recensie Verlossing door Fany van Hemelen:
Verlossing is een interessante thriller over ware schuld en boete maar ook hoop en een nieuw begin.

Het personage Amos Decker is geen onbekende voor mij, maar ik stel hem even kort voor voor wie hem nog niet kent. Nadat hij als football-speler een hersenbeschadiging opliep, heeft hij een perfect geheugen en startte hij een nieuwe carrière als FBI-agent. Sindsdien is hij erg bruikbaar bij deze organisatie, omdat hij nu niets meer vergeet en door de kleuren die hij rondom mensen ziet, weet wat hij voor hen kan doen. Hoewel dit het vijfde deel in de reeks rond deze intrigerende man is, geeft David Baldacci genoeg informatie mee waardoor het boek ook perfect als stand-alone te lezen is.

Amos keert elk jaar, met de verjaardag van zijn dochter, terug naar Burlington om te rouwen bij haar graf en dat van zijn vrouw. Hij blijft zich immers alles tot in detail van die dag herinneren en zijn nachtmerrie rond de moorden stopt nooit. Tijdens zijn bezoek komt Meryl Hawkins, een vroegere dader, hem vragen om terug op zoek te gaan naar de waarheid. Hij zou twaalf jaar geleden een afschuwelijke viervoudige moord gepleegd hebben, maar nu hij als terminale patiënt onherkenbaar is en de gevangenis mocht verlaten, beweert hij onschuldig te zijn. De eigenzinnige FBI-agent Amos herinnert zich zijn eerste zaak als rechercheur zeer goed en kan bijna niet geloven dat er een fout gemaakt zou zijn toen, omdat het bewijs overduidelijk was. Als Meryl onschuldig is, heeft hij dus een onschuldige laten veroordelen en dat zit hem behoorlijk dwars. Wanneer Meryl dan ook nog wordt vermoord, beslist Amos om opnieuw bij het begin te beginnen. Hij gaat tegen alle regels in op zoek naar de echte schuldige en komt terecht in een gevaarlijk wespennest waarin de lijken zich opstapelen. Plots is niet meer duidelijk wie nog te vertrouwen is, want dit complot overstijgt alles. Gelukkig heeft Amos in al zijn jaren dienst vele mensen geholpen en samen met zijn vriend Marvin Mars, die hij ooit redde van de dood en zijn nieuwe partner Mary Lancaster, gaan ze ondanks alle tegenstand door.

In dit boek krijgt de onbuigzame en minder communicatieve Amos meer een menselijke kant. Hij blijkt naast de meedogenloze en geroutineerde machine vooral mens. Tijdens het gevaarlijke onderzoek komt hij zichzelf tegen en wordt hij geconfronteerd met allerlei schuldgevoelens.
Naast de emoties rond zijn verloren gezin is er ook de bezorgdheid voor zijn vrienden en eerdere FBI- partner.

De spanning in dit boek wordt stilletjesaan opgebouwd en vanaf het tweede deel stijgt deze. Hoewel er actie in dit boek zit, is het vooral het ontrafelen van de ingewikkelde en onverwachte ontknoping die mij boeide en verder deed lezen. De Amerikaanse auteur David Baldacci heeft een flitsende schrijfstijl met vlotte zinnen en actie. Amos ontwikkelt zich in Verlossing zoals nooit tevoren, wat veelbelovend is voor vervolgdelen. Dit boek maakt mij als lezer deel van het verleden van Amos en nu kijk ik ongeduldig uit naar zijn toekomst en die van het team.

★★★
Titel: Verlossing | Leesfragment | Auteur: David Baldacci | Uitgeverij: A.W.Bruna | Categorie: Thrillers | Uitvoering: paperback of E-book | 400 pagina’s | ISBN13: 9789400510029 | Verkrijgbaar sinds: mei 2019 | Recensent: Fany van Hemelen | Datum recensie: 04-07-2019 | Prijs max. €21,99 | Bestellen