Mazzelaar


Recensie Mazzelaar door Hannie van Grol:
Inspecteur Delcroix wil drie maanden verlof nemen om zich op zijn toekomst te bezinnen en eventueel samen met zijn vrouw een B&B te beginnen in het buitenland. Zijn laatste klus bij de Anderlechtse politie is de diefstal van een geit. Bij de eigenaar van de geit maakt hij kennis met diens buurman Theo Vanlancker. Deze man werkt als ambtenaar bij de dienst Burgerlijke stand in Brussel. Hij komt over als een sullig persoon, maar zoals later blijkt, is hij door zijn jeugd zwaar getraumatiseerd. Op allerlei mogelijke manieren probeert hij wraak te nemen op iedereen die hem dwars zit of in het verleden dwars heeft gezeten.

In het begin van het boek is onduidelijk wat de verschillende personen met elkaar te maken hebben en nog onduidelijker wordt het als de psycholoog Sibel ten tonele gevoerd wordt. Deze psycholoog krijgt in zijn praktijk brieven van ene Wies Allante, die steeds een gedeeltelijke bekentenis aflegt. Onduidelijk is wie deze persoon is en enigszins unheimisch wordt het als de briefschrijver precies weet hoe de wandelgangen zijn van de psycholoog en zich zelfs toegang weet te verschaffen tot de praktijk zonder op camerabeelden geregistreerd te kunnen worden. Het lijken verschillende verhaallijnen die niets met elkaar te maken hebben, maar later blijkt alles met elkaar samen te hangen.

Het boek bestaat uit korte hoofdstukken waardoor het verhaal vlot leest. De eerste paar hoofdstukken spelen zich een jaar geleden af, daarna switchen we naar het heden en het boek wordt afgesloten met een epiloog, waarin nog even de laatste onduidelijkheden uitgelegd worden. Het verhaal in het heden speelt zich in een tijdsbestek van ongeveer een week af. Het perspectief wisselt regelmatig zonder voorafgaande aankondiging. Toch leest het niet moeilijk, omdat wel snel duidelijk is wie er aan het woord is of over wie de betreffende scène gaat. Ondanks dat dit boek geen whodunit is, zit er wel degelijk vaart en spanning in het verhaal. Je bent benieuwd hoe lang de hoofdpersoon in staat is zijn afschuwelijke praktijken uit te kunnen oefenen en welke capriolen hij daarbij uithaalt.

Het taalgebruik is, hoewel er af en toe Vlaamse uitdrukkingen in voorkomen, prettig en dat maakt het boek vlot leesbaar. Je wilt weten wat de drijfveren van de dader zijn om tot zulke gruwelijke acties over te kunnen gaan en welke oplossingen hij in zijn zieke maar ingenieuze geest bedacht heeft. Alles is tot in detail voorbereid en net als je denkt dat de dader er nu gloeiend bij is, word je weer getrakteerd op een goed doordachte plotwijziging. Zal Delcroix eindelijk van zijn verlof kunnen gaan genieten of blijft deze zaak hem voorlopig bezighouden?

Mazzelaar is het nieuwste boek van Benny Baudewyns. In 2002 ontving hij voor De Emerson Locomotief de Diamanten Kogel. De eerdere boeken van hem heb ik niet gelezen, maar Mazzelaar heeft ervoor gezorgd dat mijn interesse gewekt is voor zijn werk. En hopelijk verschijnen van de in Zuid-Spanje wonende auteur nog veel meer boeken die voor een aangenaam leesavontuur zorgen.

★★★★
Titel: Mazzelaar | Auteur: Benny Baudewyns | Uitgeverij Vrijdag | Categorie: thriller | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 373 pagina’s | ISBN13: 9789460018527 | Verkrijgbaar sinds: 2020 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 15-06-2020 | Prijs: € 22,50, e-book € 11,99 | Bestellen