Moordstuk


MoordstukEen moord in een toneelstuk?

In Ravensville, een stadje in Australië waar zelden iets gebeurt en het jaarlijkse festival het hoogtepunt is van het leven daar, wordt de bevolking opgeschrikt door een moord die gepleegd wordt tijdens de première van een toneelstuk. De politie onder aanvoering van Mortimer, een niet al te flexibele man, is ervan overtuigd het misdrijf opgelost te hebben en de schuldige gevangen gezet te hebben. Maar niet iedereen is overtuigd van de schuld van de schutter. Was er opzet in het spel of was er sprake van een noodlottig ongeval?

Blake, een topdetective van de Homicide Branche uit Brisbane, wordt te hulp geroepen en hij raakt verstrikt in allerlei mogelijke theorieën. Het duurt lang voor er iets duidelijker wordt. Een van de spelers van de toneelgroep RATS, een gepensioneerde psychotherapeut uit Engeland, Mayn Powell, gaat zelf op onderzoek uit, gebruikmakend van de skills die een psycholoog ter beschikking staan.

Er ontspint zich een zoektocht die alle eventuele verdachten de revue laat passeren. Moordstuk is niet zozeer een spannende thriller maar meer een echte whodunnit waarin je door wilt blijven lezen om de echte dader ontmaskerd te zien. Zowel de politiechef van Ravensville als de te hulp geroepen detective uit Brisbane als de gepensioneerde psychotherapeut volgt zijn eigen onderzoekspad. Dat maakt het verhaal heel veelzijdig. Ieder heeft zijn eigen inbreng.

Moordstuk leest vlot, de schrijfstijl is prettig en toegankelijk. Wat af en toe voor verwarring zorgt, is dat de verschillende toneelspelers zowel bij hun gewone naam als hun toneelnaam genoemd worden. Bovendien komen er nogal wat personen om de hoek kijken. Maar de aandacht blijft gevangen om uiteindelijk de ware dader ontmaskerd te zien. Hier en daar gebruikt de auteur echte authentieke uitdrukkingen uit Australië. Voor in het boek staat een lijst met die termen. Telkens als een gedeelte cursief afgedrukt staat, is het mogelijk de lijst te raadplegen.

Ook het stukje psychologie over de verschillende persoonlijkheden voegt een extra dimensie toe aan het verhaal. Dat ook de Griekse mythologie een rol speelt en dat goed uitgelegd wordt, maakt Moordstuk tot een thriller die net iets meer heeft dan een alledaags boek waarin een moord wordt gepleegd. Al die verschillende invalshoeken zorgen hier en daar voor wat verwarring en geven het verhaal wat fragmentarisch weer. Iets wat zeker nog versterkt wordt door de vele en snelle perspectiefwisselingen. Maar Moordstuk is zeker de moeite waard om te lezen voor de liefhebbers van een whodunnit met een extra inzicht in de menselijke mind, ondersteund door de Griekse mythologie.

★★★
MoordstukTitel: Moordstuk | Auteur: Peter Mulhuijzen | Uitgeverij: Elikser | Categorie: thrillers, misdaadromans, detectives | Verkrijgbaar als paperback | 272 pagina’s | ISBN13: 9789463654630 | Verkrijgbaar sinds: september 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 28-10-2022  | Prijs: €19,95 | Online te bestellen via: Bol.com, Booskpot en Bruna
Elikser logo

de beste tweedehands thrillers vind je bij boekenbalie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.