De overtreding


Recensie De overtreding door Fany van Hemelen:
Van 1998 tot en met 2006 werkte Karsten Gilhuis als advocaat bij een groot commercieel advocatenkantoor aan de Amsterdamse Zuidas. In 2007 stapte hij over naar de rechterlijke macht. Na een korte periode als handelsrechter werkte hij ruim tien jaar als strafrechter. Sinds kort is hij werkzaam in het belastingrecht. De Overtreding is zijn debuut.

De emotie, die verscholen zat in de soms kurkdroge of afstandelijke zinnen, grepen me naar de keel in deze “legal thriller”. Ik moest gewoon weten hoe het verhaal verder ging.

De rechters Vastenhoud en Kist brengen nieuwkomer Brisee de kneepjes van het vak bij. Kroon is een weinig succesvolle strafadvocaat. Wanneer zij allemaal betrokken raken bij een wrede zaak, worden ze onderdeel van een spel.
Kroon hoopt beroemd te worden, Brisee hoopt op een goede start en Vastenhoud wil vooral een goede mentor zijn voor zijn jonge vastberaden vrouwelijke pupil zijn. Dan is er nog President Swertz, het hoofd van de rechtbank. Hij is ambitieus en heeft allerlei plannen. Een gepensioneerde en tot dan toe onkreukbare marechaussee maakt een fout en voelt zich verraden door het systeem.

Uiteindelijk verloopt alles anders dan gedacht. De dader wordt op voorhand al veroordeeld door de reacties op zijn brute daad. Maar is die echt zo onmenselijk als het lijkt? Wanneer Swertz niet zo heilig is als eerst gedacht, gaan de poppen pas echt aan het dansen.

Karsten Gilhuis toont de pijn van slachtoffers, maar ook de wanhoop en wraak van de daders. Het verdriet van familie en vrienden die achterblijven, wordt ook niet vergeten. Situaties worden vanuit meerdere kanten belicht, de karakters zijn gedetailleerd beschreven en de waarheid ontvouwt zich stilaan, totdat op het einde de aparte verhaallijnen één geheel worden en de boel explodeert.

De Overtreding is niet enkel een rechtbankthriller, maar ook een interessante kijk op menselijk gedrag. Tijdens alle gebeurtenissen wordt duidelijk hoe belangrijk, maar ook hoe moeilijk het is om naast advocaat of rechter nog mens te blijven zonder je integriteit en voorbeeldfunctie te verliezen. De perfectie bestaat immers nergens, ook hier niet. Situaties dwingen mensen om te veranderen en iedereen kan over de schreef gaan.

De Overtreding had vanaf de eerste zin mijn aandacht. Ik moet eerlijk bekennen dat ik soms wat verloren liep in de werking van de rechterlijke macht, maar geboeid verder bleef lezen, omdat het een realistisch beeld toonde van een ambitieuze wereld. De uitgewerkte karakters en de meeslepende rechtszaken waren een grote meerwaarde in de slim opgebouwde plot.

Na dit debuut kijk ik uit naar nieuwe boeken van deze auteur. Volgens mij heeft Karsten Gilhuis nog veel meer verrassende en spannende verhalen in zijn hoofd.

★★★★
Titel: De overtreding | Auteur: Karsten Gilhuis | Uitgeverij Elikser | Categorie: Thrillers, misdaad| Thema’s : Advocatuur, rechtspraak | Uitvoering: paperback | 359 pagina’s | ISBN13: 9789463651486 | Verkrijgbaar sinds: juni 2019 | Recensent: Fany van Hemelen | Datum recensie: 30-08-2019 | Prijs: €22,50 | Bestellen