Onder verdenking


Recensie Onder verdenking door Devika van Steeg:
Severyn & Govaert 1 -De zaak Morgenstond

Onder verdenking, de zaak Morgenstond is het debuut van Eric Oosthoek en daarnaast het eerste deel in de op waarheid gebaseerde Severyn & Govaert serie. Deze serie laat de misdaad vanuit de kant van de politie zien en neemt je mee in de zoektocht naar de dader.

Op een dag wordt in het park een naakt en vermoord meisje in de bosjes gevonden. Ze is gewurgd met haar eigen bh. De zaak wordt toegewezen aan Maarten Severyn en zijn partner Jelle Rooda. Voor Severyn is het een zware zaak, aangezien hij nog het dodelijke ongeluk van zijn vrouw Anne aan het verwerken is. Jelle en Maarten beginnen met het ondervragen van mensen in het park. Al snel komen ze hierbij de journalist Fouad Essadki tegen. Hij ontwijkt de vragen en wordt hierdoor al snel een verdachte. Maar wanneer er nog een meisje wordt vermoord, beseffen de rechercheurs dat ze te maken hebben met een seriemoordenaar. Wie zit er achter deze moorden? Wat is het motief van de dader?

Ondertussen is Maarten op zoek naar de achtergrond van degene die Anne heeft doodgereden. Hij heeft het gevoel dat er iets niet pluis is. Hij gaat op onderzoek uit en komt hierbij op het spoor van andere criminele activiteiten. Zal het Maarten lukken de dood van zijn vrouw te verwerken? Zal hij de criminele activiteiten weten te ontmaskeren?

Het verhaal in Onder verdenking draait volledig om Maarten Severyn, de vermoorde meisjes en het streven naar rechtvaardigheid. In alle zaken die op het pad van Maarten komen, probeert hij de onderste steen boven te halen en op deze manier te zorgen voor rechtvaardigheid.

De samenwerking tussen Maarten en Jelle gaat niet altijd even soepel, hoewel ze het meestal goed met elkaar kunnen vinden. Jelle is een relatief jonge rechercheur die nog veel kan leren van Maarten. Hierdoor lijkt het alsof Maarten zich soms een beetje terughoudend opstelt, terwijl hij dan juist Jelle de kans geeft om te observeren en leren.

Onder verdenking bevat drie verhaallijnen die vooral in het eerste deel eventjes schakelen zijn. In het tweede deel van het verhaal worden deze verhaallijnen gelukkig duidelijker. Hierdoor leest het verhaal ook vlot weg. De drie verhaallijnen blijven gedurende het verhaal apart van elkaar, hoewel de verhaallijnen wel allemaal te maken hebben met Maarten.

Het verhaal bevat veel realistische conversaties, hoewel het verhaal vrij zakelijk overkomt. De schrijfstijl is dan ook echt wennen in het begin. Doordat het verhaal vrij zakelijk blijft, bevatten de personages ook geen volledige diepgang. Dit mag echter de pret niet drukken.

Onder verdenking is een echte zoektocht naar de dader. De dader komt dan ook tot aan het eind niet naar voren. Ik vind het jammer dat de dader niet eerder in het verhaal naar voren komt en pas echt aan het einde als nieuw personage wordt geïntroduceerd. Ik vind het motief van de dader goed bedacht, hoewel ik persoonlijk met dit motief in eerste instantie geen moord zou verwachten. Gelukkig wordt ook duidelijk uitgewerkt hoe en waarom de meisjes zijn vermoord.

Ik ben benieuwd naar de volgende delen van deze serie. Ik zou graag meer willen lezen over de onderzoeken van Maarten en Jelle. Hierbij hoop ik ook dat Lydia Govaert meer in beeld komt, aangezien zij toch ook een van de hoofdpersonages van de serie gaat zijn.

Al met al een spannend en goed debuut. Ik geef dan ook 4 sterren.

★★★★
Titel: Onder verdenking | Boektrailer | Subtitel: de zaak Morgenstond | Serie: Severyn & Govaert | Auteur: Eric Oosthoek | Uitgeverij All Fiction | Categorie: misdaad, thriller | Verkrijgbaar als paperback, luisterboek en e-book | 320 pagina’s | ISBN13: 9789082993400 | Verkrijgbaar sinds: 02-09-2019 | Recensent: Devika van Steeg | Datum recensie: 16-05-2020 | Prijs: €19,99 – e-book €6,99 – luisterboek €12,99  | Bestellen