Russisch voor beginners


Recensie Russisch voor beginners door Hannie van Grol:
De macht van het woord

Russisch voor beginners is een boek waarin alle gebeurtenissen en voorvallen, hoe klein ook, betekenis hebben voor de voortgang en samenhang van het verhaal.

Maarten van Engelen is om zijn baan te behouden verplicht een cursus Russisch te gaan volgen. De Rus Pavel is daar de docent. Deze excentrieke man verwerpt het gebruik van een woordenboek en wil dat de cursisten alleen door het volgen van de cursus Russisch leren. “Russisch is een manier van leven.” Hoe belangrijk dit is, blijkt later in het boek. Maarten ontmoet daar het getrouwde stel Lore en Diederik. Niet alleen Maarten maar ook Pavel valt voor de schoonheid van Lore en beiden doen dan ook hun uiterste best om aandacht van haar te krijgen. Diederik is speleoloog en om de grotten van Kungur in Rusland te bezoeken door middel van een telegeleide gids, moet hij de basiswoorden in het Russisch kennen.

Er komen meerdere tijdslijnen voor in het boek. Boven ieder hoofdstuk staat in welke tijd het verhaal zich afspeelt en vanuit welk personage, Maarten of Diederik. Alleen het eerste hoofdstuk dat zich afspeelt in 1992, is geschreven vanuit Saartje. Dit gruwelijke verhaal zorgt voor de eerste spanning in het boek, maar pas helemaal op het eind kom je erachter wat de impact is van deze gebeurtenis. Verder is er in de eerste helft van het boek weinig spanning te vinden. We leren de personages kennen en het verhaal kabbelt wat voort, maar op het moment dat Diederik en Lore naar Rusland vertrekken, voel je de spanning toenemen. Diederik overleeft de grottentocht niet en zijn lichaam wordt niet teruggevonden.

Jaren later, als Maarten voor zijn werk naar Rusland moet, is hij vastbesloten onderzoek te doen naar de raadselachtige verdwijning van Diederik. Dan komt ook de spanning terug en zit je op het puntje van je stoel om te ontdekken hoe de vork in de steel zit. En op het moment dat je denkt te weten, hoe de plot in elkaar zit, word je weer op het verkeerde been gezet. Niets is wat het lijkt in dit verhaal.

Dominique Biebau heeft met dit boek in 2019 de Hercule Poirotprijs gewonnen en in 2020 was hij winnaar van De gouden strop. Zeer terecht! De schrijfstijl is prettig en aangenaam, er is sprake van verzorgd taalgebruik met hier en daar een licht ironisch tintje en een zeer beeldende en haast poëtische stijl soms. De auteur schildert met taal. Dat maakt het begin waarin de spanning nog niet aanwezig is, al zeer de moeite waard om te lezen. Maar in de tweede helft wordt dat intrigerende taalgebruik gecombineerd met de spanning en zit je vastgekluisterd aan je stoel, om in verbijstering achter te blijven als je het boek dichtslaat.

Russisch voor beginners is een boek vol spanning, een ingenieus bedacht plot, sterke personages en een verhaal vol leugens en bedrog. Hopelijk verschijnt er van de hand van Dominique Biebau nog veel meer werk, want dit soort boeken vormt een aangenaam leesavontuur. Het is genieten op meerdere niveaus!

★★★★★
Titel: Russisch voor beginners | Auteur: Dominique Biebau | Uitgeverij Vrijdag | Categorie: misdaadromans | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 212 pagina’s | ISBN13: 9789460017766 | Verkrijgbaar sinds: augustus 2019 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 14-06-2020 | Prijs: € 19.95, e-book € 9.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.