De Rus


Recensie De Rus door Sheila Vermeulen:
Hij had nooit kunnen voorspellen wat zijn onderzoek zou onthullen.

Vince heeft zijn goede reputatie, als misdaadjournalist, verdiend door een onthullende serie over de vastgoedmaffia. Hij kent de bedreigingen en het gevaar dat zijn werk met zich meebrengt. Dat belet hem echter niet om zich, telkens opnieuw, vast te bijten in nieuwswaardige, criminele zaken.

“Vince had het allemaal keurig in kaart gebracht. Wie wie had omgelegd. En waarom. Wie het met wiens vrouw deed. En wie de volgende op de liquidatielijst was. Met de lange serie artikelen had hij zijn reputatie gevestigd als onderzoeksjournalist en crimereporter.” -Hans Faber

Wanneer Vince leest dat de dood van een Russische man als ongeluk wordt bestempeld, zegt zijn gevoel dat er iets niet klopt. Hij besluit om zijn gevoel te volgen en de zaak te onderzoeken. Zeker als hij ontdekt dat de politie de zaak verder laat rusten. Al snel blijkt dat hij onrust teweeg brengt bij machtige partijen. Hoe verder het onderzoek vordert, hoe gevaarlijker de situatie wordt.

Als Vince vanaf meerdere kanten wordt gewaarschuwd voor dit gevaar, realiseert hij zich dat hij al te ver in het onderzoek zit om het nog los te kunnen laten. Kan Vince, zonder zichzelf en zijn omgeving steeds verder in gevaar te brengen, de waarheid boven tafel krijgen?

De Rus van Hans Faber volgt het spannende en gedetailleerde onderzoek van Vince naar de dood van een Rus. Een onderzoek met een, voor de hoofdpersoon, onthutsende ontknoping.

Tijdens het lezen is al snel duidelijk dat Vince leeft voor zijn werk. Als hij ergens een artikel in ziet, grijpt hij het met beide handen vast. Hierdoor zou het personage van Vince wat egoïstisch over kunnen komen. Maar dat is zeker niet het geval. Zijn instelling zorgt er juist voor, dat je zelf ook meer wilt weten en graag met Vince mee op onderzoek gaat.

Het verhaal wordt grotendeels vanuit het oogpunt van Vince verteld. Zijn onderzoek kent veel stappen en is behoorlijk uitgebreid. Je moet hierdoor wel echt je aandacht erbij houden. Moeilijk is dat echter niet. Door de afwisseling en de vragen die worden opgeroepen, blijft het boek boeiend. Dat het verhaal op bepaalde momenten niet alleen door Vince, maar ook vanuit andere personages wordt verteld, helpt daar zeker aan mee.

Daarnaast bevat het verhaal onderdelen die zomaar op de tegenwoordige tijd of op bestaande personen zouden kunnen slaan. Zeker omdat je waarschijnlijk ook wel wat locaties in Nederland zult herkennen. Natuurlijk is het fictie, maar het laat je hier toch over nadenken en dat voegt eigenlijk wel iets extra’s toe.

Hans Faber, die werkzaam is geweest als journalist voor onder andere de Volkskrant en Het Financieele Dagblad, schreef De Rus al in 2016 en 2017. Toen zijn nichtje, Anne Faber, verdween, is het boek in de ijskast gezet. Pas in 2019 heeft hij het manuscript weer onder de aandacht gebracht. Inmiddels is ook het tweede deel uit deze serie, dat De Minister gaat heten en in het najaar van 2020 zal verschijnen, in de maak. Na het einde van deel één kun je hier al een klein stukje van lezen.

Na het lezen van De Rus van Hans Faber kan ik alleen maar uitkijken naar eerder genoemd tweede deel. Dit spannende eerste deel krijgt 4.5 sterren van mij.

★★★★
Titel: De Rus | Auteur: Hans Faber | Uitgeverij: The House of Books | Categorie: thriller | Verkrijgbaar als: paperback, luisterboek en e-book | 368 pagina’s | ISBN13: 9789044359718 | Verkrijgbaar sinds: april 2020 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 05-06-2020 | Prijs: €21.99, e-book €9.99, luisterboek €12.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.