Wat niet weet


Wat niet weetRecensie Wat niet weet door Pierre Peeters:
Op de vernissage in de galerij van haar vriendin Eve Fitzsimmons te Los Angeles zal de 64-jarige kunstenares Vivian Estas stipt om middernacht haar nieuwste creatie onthullen. Dit pronkstuk is een speciaal en deels luguber kunstwerk, want de as van de wereldberoemde pas overleden Japanner Yoto Yakamani werd in haar schilderij verwerkt. Het hoeft geen betoog dat de aanwezigen reikhalzend uitkijken naar het nieuwe werk. Op het ogenblik van de onthulling vindt een zware explosie plaats, waarbij o.a. Vivian en de galeriehoudster het leven laten. Tot overmaat van ramp wordt het kunstwerk ook ontvreemd.

Het politieonderzoek naar de daders van deze feiten loopt echter niet van een leien dakje. Al snel blijkt dat onder de aanwezigen verschillende personen een reden hadden om de aanslag annex diefstal te plegen. Zal (zullen) de dader(s) gevonden worden? Welke belangen spelen? Zal het onderzoek de waarheid aan het licht brengen?

De Ieperse Elodie Foulon heeft met haar debuut onmiddellijk hoge toppen gescoord en heeft zeker een plaats verdiend tussen alle gerenommeerde missdaadauteurs! De auteur heeft een vlotte beschrijvende schrijfstijl. Mooi geformuleerde zinnen en leuke metaforen maken dat het lezen nooit verveelde. Het is een boek waar niet alleen het onderwerp, in dit geval de kunstdiefstal belangrijk is, maar waarin ook de personages een heel vooraanstaande rol spelen.

Er zit heel wat vaart in het verhaal en de vele personages maakten het lezen voor mij in eerste instantie wat ingewikkeld. Ik miste in het boek een lijstje met namen en verduidelijking wie wie was en welke rol ze binnen het verhaal spelen. Uiteindelijk kreeg ik wel weer overzicht en kon ik alle personages plaatsen!

‘Een labyrint vol dreigende gangen en hoeken vol nare verrassingen. Bezwijken kon hij niet, mocht hij niet, zelfs niet een beetje…’-Elodie Foulon

In het boek legt de auteur vooral de focus op de personages en hoe deze zich tot elkaar gedragen. Daarbij kijkt de auteur zowel naar hun relaties op persoonlijk als op professioneel vlak. Heel fijn en subtiel wist de auteur alle pijnpunten van haar personages bloot te leggen en uit te diepen.

Alles in het boek ademt Amerika en het contrast kan echt niet groter zijn: aan de ene kant de happy few (super)rijken die geld laten rollen, zich alles kunnen veroorloven, neerkijken op de medemens; en aan de andere kant zij die het met heel wat minder moeten doen, zij die op straat leven, zij die dakloos zijn. Mooi en subtiel beschreven aandachtspunt en het verschil tussen hoogmoed/decadentie en armoede/overleven verduidelijkt!

De auteur heeft de spanning in de thriller Wat niet weet goed gedoseerd, mooi opgebouwd om pas op het einde de verrassende waarheid aan het licht te brengen. De verschillende verhaallijnen lopen mooi naast elkaar om uiteindelijk gestaag uit te monden in een verrassende, realistische en toch onverwachte plot.

Zelf zou ik dit boek niet als een thriller bestempelen, maar eerder als een literair psychologisch misdaadverhaal catalogeren. Het boek heeft een mooie cover: een strand, een strandhuis en twee wandelende mensen…een mooie verwijzing naar Californië waar het verhaal zich afspeelt. Ik heb met volle teugen van dit prachtige debuut genoten en kijk reikhalzend uit naar nieuw werk.

Voor het fijne pakkende maar aparte verhaal, voor het mooie taalgebruik, voor het onderwerp en voor de perfect uitgediepte personages waardeer ik dit debuut erg graag met vijf sterren.
Good stuff logo

★★★★★
Wat niet weetTitel: Wat niet weet | Auteur: Elodie Foulon | Uitgeverij: GoodStuff! Books | Categorie: Thrillers, misdaadromans | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 440 pagina’s | ISBN13: 9789082987171 | Verkrijgbaar sinds: mei 2021 | Datum recensie: 11-07-2021 | Recensent: Pierre Peeters | Prijs: €21,99, e-book €14.99 | Bestellen
Ook te verkrijgen bij de lokale boekhandel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.