Bed en Breakfast


Recensie Bed en Breakfast door Pierre Peeters:
Bed en Breakfast is het losstaande vervolg op Godendrank, dat in 2020 verscheen. Het is geen must, maar wel aan te raden om Godendrank vooraf te lezen.

Abel probeert zijn biologische wijn te slijten aan de wijninkopers van de Nederlandse winkelketens Galdi, Dumbo en Hela, maar de verkoop loopt voor geen meter. Om hun financiële problemen het hoofd te bieden kan Abel niet anders dan ingaan op het voorstel van zijn echtgenote Angela om op hun Zuid-Franse wijndomein Mas des Anges te Soissant-sur-Cêze in de Languedoc een ‘Bed en Breakfast’ te openen.

Abel is dit idee helemaal niet genegen en blijft problemen aantrekken. Om de vijf logeerkamers voor de start van het toeristisch seizoen klaar te hebben, doet hij uiteindelijk beroep op de lokale klusjesman Pierre. Pierre is een handige Harry en al vlug zijn de vijf kamers opgefrist en ingericht. Maar volgens vriend des huizes burgemeester Jean-Claude Bobal zal dit niet zonder gevolgen blijven, want Pierre is een erg louche en onbetrouwbaar figuur. Uiteraard heeft Abel hier geen oren naar en houdt hij Pierre, tegen de zin van Angela, te vriend.

Wanneer Pierre meehelpt het kleine wietveld van Abel te oogsten om er olie van te persen, slaan de poppen aan het dansen. Een rollercoaster van gebeurtenissen dient zich vervolgens aan. Zal Abel met Angela de B&B kunnen runnen? Zal Abel zich kunnen losmaken van Pierre en zijn criminele vrienden? Zal de rust weerkeren op het wijndomein?

Ilja Gort heeft opnieuw het beste van zichzelf gegeven en naar mijn gevoel zijn beste boek ooit geschreven. De ingrediënten van het huidige boek zijn Gorts specifieke en eigenwijze humor, wijn, wijnbouw, drughandel en toeristische promotie voor de Languedoc.

Ilja Gort weet zijn lezer van begin af aan te boeien. Hij is een woordkunstenaar en weet alle gebeurtenissen in eenvoudige bewoordingen pakkend, beeldend en beschrijvend neer te pennen. Ik hou heel erg van zijn ongekunstelde en recht-toe-recht-aan schrijfstijl.

Alle neergezette karakters werden uitstekend getypeerd, voldoende diep uitgewerkt, sommige werden karikaturaal beschreven, maar alle hebben ze een specifieke rol in het ganse verhaal.

Het boek leest als een film en als lezer maak je deel uit van het verhaal. Wat mij sterk verwondert, is dat tot op vandaag niemand het heeft aangedurfd om Gorts boeken te verfilmen. Ik ben ervan overtuigd dat het een voor een kaskrakers zullen zijn.

Gort bewijst mee te zijn met zijn tijd en de actualiteit. In het boek is er plaats voor reality-tv vergelijkbaar met het Belgische Chateau Planckaert en het Nederlandse Chateau Meiland, hij zet mooie filmpjes op de digitale media van zijn huiseekhoorn Eekie, hij verwijst naar criminele motorbendes, actief in de drugshandel, …

De verhaallijnen lopen mooi naast elkaar, er zit vaart in het verhaal en de spanning wordt goed opgebouwd om te eindigen in een verrassende plot. De epiloog sluit af met een kanjer van een cliffhanger, een mooi open einde dat mogelijk resulteert in een derde Abel & Angela boek! Ik kijk er alvast naar uit.

Tussen de regels door kon ik lezen dat Ilja Gort waarschuwt om hals over kop een B&B op te starten in een (vreemd) land, omdat klanten veeleisend, ongegeneerd en brutaal kunnen zijn, op hun wenken bediend willen worden, geen enkele rem kennen, … en je met heel wat factoren rekening moet houden om in de opzet te slagen.
Het boek heeft een mooie cover waarop een typisch zonovergoten Frans wijndomein is afgebeeld. 

Dit boek is een aanrader en waardeer ik voor zijn eenvoud, de fijne humor, de mooie sfeervolle beschrijvingen en het boeiende verhaal heel erg graag met vijf sterren.

★★★★★
Titel: Bed en Breakfast | Subtitel: Een wijnboer raakt verstrikt in de misdaad | Auteur: Ilja Gort | Uitgeverij: Slurp Publishers | Illustrator: Caroline D’Hollosy | Categorie: misdaadromans | Verkrijgbaar als: paperback en e-book| 224 pagina’s  | ISBN13: 9789082958799 | Verkrijgbaar sinds: 09-03-2021 | Recensent: Pierre Peeters | Prijs: €16,99 en €7,99 | Bestellen

BoekenBoeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.