De honger


Recensie De honger door Hannie van Grol:
Big brother is watching you

Als het gezin Sandberg na een weekend weg weer thuiskomt, ligt er op de salontafel een onbekende afstandsbediening met een gele post-it, waarop geschreven staat PLAY. Zo gauw het beeld loopt, zien Liam, Evi en dochter Yana zichzelf terug in hun eigen huis. Ze zijn maandenlang gefilmd op zes afzonderlijke schermen, blijkt als ze doorspoelen. De datum en de tijd worden rechtsboven in het scherm weergegeven. Als de politie gealarmeerd wordt, blijkt dat er door het huis heen 17 camera’s geplaatst zijn, die hun dagelijkse bestaan gefilmd hebben. Het is voor iedereen een raadsel wie er achter deze actie zit.

Brigadier Isabella Neri wordt als eerste naar de plek des onheils gestuurd om een verklaring op te nemen. Verder mag ze daar ook niets doen, want ze is na een half jaar op non actief gezet te zijn, omdat ze destijds door zware persoonlijke omstandigheden buiten haar boekje was gegaan, weer terug op het bureau. Ze wordt nog niet meteen weer in haar oude functie geplaatst, maar mag wel deze verklaring opnemen. De gebeurtenissen in huize Sandberg laten haar echter niet los en ze probeert toch dit misdrijf, deels in het geheim, op te lossen. Ondanks dat ze geen toestemming krijgt, bijt ze zich vast in de zaak.

In drie weken tijd wordt het verhaal verteld en naar de oplossing van het mysterie toegewerkt. Er is één hoofdstuk in het hele boek dat in een flashback veel achtergrondinformatie weergeeft, de andere hoofdstukken spelen in het heden met af en toe een flashback die in cursief wordt weergegeven. Toch komt de uiteindelijke dader als een verrassing uit de bus. In korte hoofdstukken wordt telkens vanuit verschillend perspectief een tipje van het raadsel onthuld. We kijken mee in de levens van de familie Sandberg, waarvan elk lid een verborgen agenda blijkt te hebben. Ook in het leven van Isabella Neri en haar gevecht om koste wat kost deze misdaad op te helderen en tevens zijn we getuige van het reilen en zeilen op het politiebureau. Regelmatig word je als lezer op het verkeerde ben gezet, omdat ook de politie een dood spoor blijkt te volgen.

Kasper van Beek is film- en televisieproducent. Omdat hij destijds het scenario voor Vogelvrij had geschreven en de verfilming erg lang uitbleef, besloot hij er een boek van te maken. De honger is het tweede werk van hem. Door zijn filmische manier van schrijven is het niet moeilijk je in de verschillende locaties te verplaatsen. Je beleeft het verhaal helemaal mee, ook door de prettige en toegankelijke schrijfstijl. Je vliegt door het verhaal heen en blijft op het puntje van je stoel zitten om te weten hoe het geheel in elkaar zit. De dreiging die er uitgaat van de filmbeelden die er gemaakt zijn, de dader die op de hoogte is van de wandelgangen van diverse personen, en de uiteindelijke reden waarom de moordenaar achter het gezin aanjaagt, zijn knap gevonden. Hoewel hier en daar de toevalligheden en soms het ‘juiste’ onderbuikgevoel wat al te gemakkelijk aanwezig zijn, zorgt De honger toch voor een heerlijk leesavontuur. Hopelijk komt er meer werk van Kasper van Beek, want hij heeft zijn plaats in de thrillerwereld zeker al verdiend.

★★★★
Titel: De honger | Auteur: Kasper van Beek | Uitgeverij Cargo | Categorie: thriller | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 320 pagina’s | ISBN13: 9789403188003 | Verkrijgbaar sinds: mei 2020 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 08-06-2020 | Prijs: € 19,99, e-book € 6,99 | Bestellen