Het Narrenmat


Het NarrenmatRecensie De Jager Variant I – Het Narrenmat door Hannie van Grol:
Op zoek naar gerechtigheid

Erik de Jager, AIVD-agent, gespecialiseerd in communicatie en ICT, is undercover gegaan bij de Nederlandse vestiging van het Amerikaanse bedrijf Business Relations Incorporated om te onderzoeken waarom nieuwe, nog geheime, uitvindingen gestolen worden en al eerder op de markt verschijnen. Dan blijkt dat hij door zijn eigen directeur uitgeleverd is aan de Amerikaanse maffia. Hij stopt met zijn werkzaamheden en duikt onder. Dit zorgt ervoor dat hij gezien wordt als verrader en hij wordt op een gruwelijke manier ‘gewaarschuwd’. Vastbesloten om wraak te nemen begint hij aan een zoektocht om alle betrokkenen ter verantwoording te roepen. Als opgejaagd wild voltrekt hij zijn kruistocht waarbij hij in de nodige gevaarlijke situaties terechtkomt. Maar toch blijkt hij telkens opnieuw zijn leven te redden en verder te gaan.

Het Narrenmat is een spannende actiethriller met veel verrassende wendingen. Ondanks dat Erik het geweld niet schuwt en tot de meest koelbloedige moorden in staat is, wint hij toch de sympathie van de lezer. Je hoopt telkens dat hij met een nieuwe oplossing komt en ontsnapt aan de achtervolgers die het op hem gemunt hebben. Er ontstaat een ijzingwekkend spannende verhaallijn die ervoor zorgt dat je door wilt lezen.

Het eerste hoofdstuk begint meteen spannend en trekt je het verhaal in. Vervolgens worden er veel nieuwe mensen geïntroduceerd, wat van belang is natuurlijk om iedereen te leren kennen, maar wat wel een beetje de vaart en het verband uit het verhaal haalt. Dat wordt later weer ruimschoots goedgemaakt, zeker als Alexandra, zijn belangrijkste tegenspeler, uiteindelijk gevonden wordt. Dan begint er een spannende rollercoaster die je op het puntje van de stoel houdt.

De karakters van Erik en Alexandra worden het meeste uitgediept, waarbij toch de meeste sympathie uit blijft gaan naar Erik. Zijn emoties zijn zo invoelbaar. De andere personages zijn belangrijk voor de voortgang van het verhaal, maar kennen minder diepgang. Regelmatig vraag je jezelf af, wat is het plan in deze actie, wat is goed en wat juist niet? Welke personen zijn te vertrouwen en spelen er verborgen intriges?

De schrijfstijl van Hartman is direct en gedetailleerd. Soms beschrijft hij situaties op een manier die een glimlach op je lippen brengen. We worden meegenomen in de gedachtegangen van de diverse personages en de complotten die er gesmeed worden. En toch is er regelmatig sprake van een verrassende wending, wat ervoor zorgt dat de aandacht gevangen blijft. Vanaf het begin tot het eind gebeurt er heel veel en blijft de spanning gehandhaafd.

De titel doelt al op een schaakspel. Soms wordt er in het boek verwezen naar een schaakpartij die gespeeld wordt. Een narrenmat is een overwinning waarbij de tegenstander met weinig zetten mat wordt gezet. In dit boek zijn er meerdere zetten nodig voor er sprake is van mat, maar de toevoeging narren is zeker op z’n plaats in dit boek. Het open einde doet meteen verlangen naar het vervolg Het Dame Eindspel om te weten te komen hoe het verhaal zijn verloop zal krijgen.

RH Publishing
★★★★
Het NarrenmatTitel: Het Narrenmat | Serie: De Jager Variant – deel 1 | Auteur: Ron Hartman | Uitgeverij: RH Publishing | Categorie: thrillers, misdaadroman | Verkrijgbaar als paperback | 404 pagina’s | ISBN13: 9789081275033 | Verkrijgbaar sinds: januari 2021 (Eerste herziene druk) | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 03-04-2021 | Prijs: € 21,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.