Een onschuldige moord


Een onschuldige moordRecensie Een onschuldige moord door Hannie van Grol:
Ingenieus opgebouwd verhaal

Al op de eerste bladzijde in de proloog maken we kennis met Thomas Liam Lassiter, die in een brief aan een eerwaarde bekent de moord op Roger Bensington gepleegd te hebben. Na de proloog gaat het verhaal terug naar wat er vier maanden daarvoor gebeurde. Thomas neemt zijn intrek in een appartement in Little Wycombe, een dorpje dicht bij Londen. Toen hij terugkwam uit WO I, is hij zes maanden opgenomen geweest in een psychiatrische inrichting wegens psychoses. Met behulp van zijn broer Irving verlaat hij de kliniek, terwijl de directeur het eigenlijk nog niet verantwoord vindt. Nu woont hij op zichzelf.

Al meteen de eerste avond gaat hij op bezoek bij zijn onderbuurman Bensington, een bezoek met een fatale afloop. Later blijkt dat hij voor het tijdstip waarop de moord gepleegd is, een alibi heeft. Hij is gezien door meerdere mensen in het plaatselijke café en de moord is op een andere manier gepleegd dan hij zich herinnert. Om zelf meer duidelijkheid te krijgen in wat er zich werkelijk heeft afgespeeld, gaat hij op onderzoek uit. Dan ontvouwt zich een verhaal met de meest verrassende wendingen. Als lezer word je telkens opnieuw op een ander spoor gezet. Is de moord echt door Thomas gepleegd, is hier weer sprake van een psychose, zijn de getuigenissen van andere dorpsbewoners wel waar? Je belandt in een rollercoaster, die als die eenmaal in gang is gezet, niet meer te stoppen valt. Tot op de laatste bladzijde blijf je je verbazen over het verloop van het verhaal.

De schrijfstijl van Chris de Bruyn is prettig en gedetailleerd. Ook maakt het enigszins plechtige taalgebruik duidelijk dat deze geschiedenis zich ongeveer een eeuw eerder afspeelde. De karakters worden langzaam opgebouwd met de nodige diepgang erin. Het perspectief in deze thriller is vanuit Thomas, zodat je je regelmatig afvraagt, of hij volkomen helder is of dat een psychose hem weer parten speelt. Dit is zo ingenieus opgebouwd, want telkens als je denkt te begrijpen hoe de afloop zal zijn, volgt er weer een nieuwe wending. En de uiteindelijke plot komt dan toch weer als een totale verrassing.

Chris de Bruyn schreef dit verdienstelijke debuut tijdens een zeereis als stuurman op een offshore schip van Jan de Nul. Zijn personages zijn duidelijk neergezet, de spanning is in Een onschuldige moord van het begin tot het eind aanwezig en het onderwerp van dit boek is bijzonder origineel te noemen. Alle details hebben een functie en nadat je het boek hebt dichtgeslagen, blijft het verhaal nog lange tijd nazinderen. Deze psychologische thriller roept om meer werk van de hand van Chris de Bruyn. Echt een aanrader voor diegenen die houden van een origineel opgebouwd verhaal met de nodige plottwists en een behoorlijke dosis spanning.
Standaard uitgeverij

★★★★★
Een onschuldige moordTitel: Een onschuldige moord | Auteur: Chris de Bruyn (Be) | Standaard Uitgeverij Manteau | Categorie: thrillers, misdaadroman | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 284 pagina’s | ISBN13: 9789022337714 | Verkrijgbaar sinds: 23-03-2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 21-04-2021| Prijs: €22,50, e-book €14,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.